Okul öncesi öğretmenlerinin anasınıflarında okuma-yazma öğretimi konusundaki görüşlerinin araştırılması: İstanbul ili; Şişli ilçesi örneği
To survey kinder garden teachers opinions about teaching reading and writing in kinder gardens, multidimensional: Şişli in Istanbul
  1. Tez No: 349469
  2. Yazar: VUSLAT NİHAN ŞAHİNER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA OTRAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi Eğitim, Okul Olgunluğu, Okuma-Yazma Öğretimi, Pre-School Education, School Maturity, Teaching Reading-Writing
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
Bu araştırmada, İstanbul ili Şişli ilçesinde görev yapan okul öncesi öğretmenlerinin anasınıflarında okuma ve yazma öğretimi konusundaki görüşlerinin çok boyutlu olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya 122 okul öncesi öğretmeni katılmıştır. Araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanmış kişisel bilgi formu ve okul öncesi öğretmenlerinin anasınıflarında okuma-yazma öğretimi konusundaki görüşleri anketi kullanılmıştır. Okul öncesi öğretmenlerinin anasınıflarında okuma-yazma öğretimi konusundaki görüşleri ile ilgili örneklem grubunu oluşturan okul öncesi öğretmenlerinin demografik özelliklerinin belirlenmesi amacıyla frekans ve yüzde gibi betimsel istatistik ve çapraz tablolar kullanılmıştır. Örneklem grubunu oluşturan öğretmenlerin anketin maddelerine verdikleri cevapların okul türü, öğretmenlikteki hizmet süresi (kıdem) ve daha önce okuma yazma öğretimi ile ilgili eğitim alıp almama durumları değişkenlerine bağımlı olup olmadığını belirlemek amacıyla yapılan kaykare (chi-square) analizi sonucunda, değişkenler arasındaki bağımlılık istatistiksel olarak test edilmiştir. Araştırmadan çıkan bulgular şu şekildedir:Okul Öncesi Öğretmenlerinin Anasınıflarında Okuma-Yazma Öğretimi Konusundaki Görüşleri anketinin her bir maddesi için verilen cevapların betimsel istatistik değerleri incelenerek elde edilen bulgulara bakıldığında, anketin uygulandığı okul öncesi öğretmenlerinin genelinin çocuklara anasınıflarında okuma-yazma öğretilmemesi gerektiğini düşündüklerini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to survey kinder garden teachers?- who work in Şişli in İstanbul- opinions about teaching reading and writing in kinder gardens, multidimensional. 122 pre-school teachers participated in the research. Scanning model is used in the research. Personal information form which was prepared by researcher and questionnaire of pre-school teachers? opinions about teaching reading and writing in kinder gardens, were used as data forth instrument. For determine the demographic specialities of pre-school teachers? who are the samples for the teachers? opinions about teaching reading and writing in kinder gardens, descriptively statistics and cross-tables are used such as frequency and percentage. Chi-square analyse was made to determine if sample group teachers? answers for the survey are depend on school genre, seniority and getting the relevant education, as a result of chi-square analyse, dependency between the variables are tested statistical.The results of the research are as follows: By looking the evidences of descriptive values of Opinions of Pre-school Teachers About Teaching Reading and Writing in kinder gardens Survey?s answers, it shows that pre-school teachers who attended the survey think not to teach reading and writing in kinder garden generally.