Muhasebe denetiminde iç kontrolün hata ve hileleri önlemedeki rolü ve bir alan çalışması
The role of the internal control in preventing the mistakes or frauds in accounting control and an emprical study
  1. Tez No: 349484
  2. Yazar: NURETTİN KOCA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEYNEP HATUNOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Muhasebe denetimi, İç kontrol sistemi, Muhasebe hata ve hileleri, Accounting Control, Internal Control System, Accounting mistakes and frauds
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bilindiği gibi teknolojik gelişmeler ve ticari işlemlerin çeşitliliğinin artması, muhasebe sistemi içerisinde ortaya çıkan hata ve hileleri daha da artırmaktadır. Buda bilgi kullanıcılarının kararlarında yanılmalarına sebep olmaktadır. Muhasebe denetiminde iç kontrolün hata ve hilelerin önlenmesindeki rolü başlıklı bu çalışmada, muhasebe denetimi, iç kontrol sistemi ve sıkça karşılaşılan muhasebe hata ve hileleri konularına değinilmiştir. Ayrıca muhasebe sistemi içerisinde karşılaşılan hata ve hilelerin önlenmesi veya asgariye indirilmesi için etkin bir iç kontrol sisteminin kurulması ve çalıştırılmasından bahsedilmektedir. Daha sonra iç kontrol sisteminin önemi ve etkinsine yönelik bir anket çalışması yapılmıştır. Bu çalışmada etkin bir iç kontrol sisteminin işletme için önemi ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
As it is known; technological developments and increase in variety of business operations have raised the mistakes and frauds in Accounting System. This situation has caused mistakes in the decisions of the information users. In this research with the title of ?The Role of the Internal Control in Preventing the Mistakes or Frauds in Accounting Control? Accounting control, internal control system and commonly encountered mistakes or frauds were handled. On the other hand the subjects of establishing an active internal control system and operate it to prevent the mistakes or frauds in accounting control, decreasing them to minimum level have also been mentioned in this work. Then a questionnaire research has been done about the importance of internal control system and its influence. In this research the importance of an active internal control system for the enterprise has been emerged.