Ortaöğretim okullarında görev yapan öğretmenlerinin kullandıkları disiplin türlerinin incelenmesi: Kahramanmaraş ili örneği
An investigation on the types of discipline that high school teachers use: Kahramanmaraş province pattern
  1. Tez No: 349485
  2. Yazar: VELİ BEYDUR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM KIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Disiplin, Önleyici Disiplin, Destekleyici Disiplin, Düzeltici Disiplin, Discipline, Preventive Discipline, Supportive Discipline, Corrective Discipline
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu araştırmanın amacı, ortaöğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin istenmeyen öğrenci davranışlarına karşı kullandıkları disiplin türlerinin incelenmesidir. Araştırmanın evrenini Kahramanmaraş il merkezinde görev yapan ortaöğretim öğretmenleri, örneklemini ise bu okullarda görev yapan 318 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Öğretmenlerin sınıf yönetiminde önleyici, destekleyici ve düzeltici disiplin türlerini kullanma durumları arasında görev yaptıkları ortaöğretim türüne, cinsiyetlerine (destekleyici ve düzeltici disiplin türü), yaşlarına, mezun oldukları okul türüne, branşlarına, kıdemlerine göre anlamlı fark olmadığı görülmüştür. Öğretmenlerin sınıf yönetiminde düzeltici disiplin türünü kullanma durumları arasında cinsiyet değişkenine göre anlamlı fark bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the kinds of discipline that are used by teachers working in secondary education schools against unwanted behaviours of students. The population of the research is constituted by the secondary school teachers working in Kahramanmaras province, and the sample of the research is constituted by 318 teachers working in those schools. Survey model is used in this research. In the classroom management of the teachers, it has been seen that the usage of circumstances of preventive, supportive and corrective kinds of discipline don?t change according to the secondary education type, their genders (the supportive and corrective discipline type), ages, branches, seniorities, and the school types they graduated. A meaningful difference has been found between the usage of cases of corrective discipline type in the classroom management of the teachers according to the gender variable.