Ortaöğretim öğrencilerinin olumlu davranış kazanımlarında okul rehberlik etkinliklerinin incelenmesi
Analysis of school guidance activities on secondary education students positive attitude acqvisitions
- Tez No: 349503
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDURRAHMAN BORAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ortaöğretim Kurumları, Davranış, Eğitim, Öğretim, Rehberlik Etkinlikleri, Öğretmen, Öğrenci, Rehber Öğretmen, Secondary Educatıon Instıtutıon, Attıtude, Educatıon, Guıdance Actıvıtıes, Teacher, Student, Adviser
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu araştırmanın amacı, ortaöğretim kurumlarında görev yapan branş öğretmenlerinin ve rehber öğretmenlerin kullandıkları rehberlik etkinliklerini belirlemek ve bu etkinliklerin ortaöğretim kurumlarında öğrenimlerini sürdüren öğrencilere kazandırdığı davranışların tespitini yapmaktır. Araştırmanın evrenini, Kahramanmaraş il merkezindeki ortaöğretim kurumlarında görevli öğretmenler ve bu kurumlarda öğrenimlerini sürdüren öğrenciler, örneklemini ise 477 branş, meslek dersleri, yetenek dersleri (resim, müzik ve beden eğitimi) öğretmeni ile 57 rehber öğretmen ve ortaöğretim kurumlarında öğrenimlerini sürdüren 2454 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerin istatistiksel analizinde, frekans ve yüzdelik hesaplamaları yapılmış, değişkenlerin faktör analizine uygunluğu, Kaiser-Meyer-Olkin Ölçeği testi ile belirlenmiştir. Araştırmada t-testi, varyans analizi (ANOVA), Mann Whitney U Testi teknikleri kullanılmıştır. Öğretmenlerin cinsiyet, kıdem ve branşlarına göre ve rehber öğretmenlerin, cinsiyet ve kıdemlerine göre öğrenciler için kullandıkları rehberlik etkinliklerinin kullanımı konusunda, öğrencilerin ise kendilerine uygulanan rehberlik etkinliklerinin, cinsiyet ve sınıf düzeyi konularında anlamlı bir farklılık bulunmadığı tespit edilmiştir. Rehberlik etkinliklerinin her okulun özel durumuna göre şekillendirilmesi ve okulların yapısının dikkate alınarak hazırlanması, rehberlik etkinliklerinde toplumsal yönden öğrencilere sorumluluklar almasının öğretilmesi, öğretmen ve rehber öğretmenlerin eksiklerini gidermek ve bilgilerini yenilemek amacıyla hizmet içi eğitim kurslarına alınması, öğretmenlere etkinlik uygulamada teknik desteğin artırılması ve öğrencilere de rehberlik etkinliklerinin kendilerine önemli davranışlar katabileceği hususları vurgulanmalıdır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the counseling activities that guidance counselor and subject teachers working at secondary educational institutions and to determine behaviours that these activities gain students who study at secondary schools. The total field under survey consists of teachers working at secondary schools and students studying at these schools in K.Maraş city center and the sample of this study consist of 477 subject teachers, craft, talent (art, music, and physical education) teachers, 57 guidance counselor, and 2454 students studying at secondary schools. Relational survey model was used in this study. Frequency and percentage evaluation was carried out for the analysis of the acquired data and Kaiser-Meyer-Olkin Scale was used to determine factor analysis appropriateness of variables. T-test, variance analysis (ANOVA), Mann Whitney U Test techniques were used in this study. It is found out that there hasn?t been meaningful difference in respect of using counseling activities between teachers according to their gender, seniority and subject and guidance counselors? gender and seniority and there hasn?t been meaningful difference in respect to counseling activities that has been applied to students themselves. Counseling activities should be shaped according to special condition of every school and they should be prepared by taking school structure into consideration, taking responsibility should be taught to students in social way. It is suggested that to eliminate the lack of teachers and guidance counselors and to refresh their knowledge, they should be taken to in-service training and technical support should be enhanced to apply activities. It should be emphasized that counseling activities can add important behavior to students.