Hayali Bey Divanı'nın sözvarlığı
The word composition of Hayali Divan
  1. Tez No: 349504
  2. Yazar: DİDEM KÖSE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NASRULLAH ÖZSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Hayâlî, divân, kelime grupları, sözvarlığı, dizin, Hayâlî, divan, words group, word composıtıon, index
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 273
Özet
Bir dille ilgili olarak yazılmış olan gramerlere göre daha açıklayıcı, daha çok soruya cevap verebilecek özelliklerde dil bilgisi kitaplarının yazılması, o dilde yazılmış, eski yeni, bütün eserlerin incelenmesi, ortaya konması ile mümkündür. Biz de bu düşünceden hareketle, Türk Dili ve Edebiyatının önemli simalarından biri olan Hayâlî'nin Divanını çalışma konusu olarak seçtik.Adı geçen eserdeki kelime gruplarını tespit ettik. Beyitlerini birer satıra dönüştürerek numaralandırdığımız metindeki satır numaralarını her bir kelime grubunun yanına yazdık. Yine bu eserin sözlüğünü de çıkararak, kelimelerin Divan'da kullanılan anlamlarını ve satır numaralarını yanlarına yazdık.Eserde hangi kelime gruplarının ne oranda kullanıldığını belirledik ve bununla ilgili bilgileri sonuç bölümünde verdik. Aynı zamanda gerek kelimelerin, gerekse kelime gruplarının her birinin kaç defa geçtiğini de belirttik.Yaptığımız çalışmanın, benzeri araştırmalarla karşılaştırılarak birlikte değerlendirilmesi sonucu, Türkçenin özellikleri hakkında bilinenlere bir nebze de olsa katkı sağlayacağını umuyoruz.
Özet (Çeviri)
According to the grammars of language, written in a more descriptive, more features that could answer the question written grammar books, written in that language , old and new, examination of all the works, it is possible to put forward. We also act on this belief, one of the important personalities of Turkish Language and Literature of Hayali?s Divan we chose as the subject of study.Phrases in the work mentioned, we have identified. Into a line of verse by the number of line numbers in the text group next to each word we write. Again ,this works out in the dictionary, the words of the Divan?s side of the line numbers are used to sense and we write.What percentage of the word group, which is used ords we have identified and related to the information we gave the results selection. Words are also necessary, both words of each of the groups we have mentioned several times has passed.Compared with similar studies of our work with the evalvation results,the Turkish?s known about the properties will contribute to the hope,albeit a little bit.