İngilizce öğretmenlerinin 2017 taslak İngilizce öğretim programında yer alan değerler eğitimi ve uygulamalarına yönelik görüşleri
English teachers' views on education and practice of values in the 2017 draft English curriculum
- Tez No: 511422
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENGİN KARAHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Değer, Değerler Eğitimi, İngilizce Öğretmenleri, Öğretim Programı, Value, Education of Values, English Learning Teachers, Curriculum
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Özet Amaç: Bu araştırmanın amacı; İngilizce öğretmenlerinin, 2017 Taslak İngilizce Öğretimi Programında yer alan değerler eğitimi ve uygulamaları ile ilgili görüşlerini, değer kazanımları açısından programın güçlü ve zayıf yönleriyle ilgili neler düşündüklerini, değerler eğitimini ne şekilde uyguladıkları ve bu çalışmalar sırasında karşılaştıkları sorunların neler olduğunu ortaya çıkarmak ve değerlendirmektir. Yöntem: Bu araştırma, mevcut problemle ilgili nitel yöntemler kullanılarak olgubilim (fenomenoloji) deseni ile yapılandırılmıştır. Amaçlı örnekleme yöntemlerinden Kritik Durum ve Kolay Ulaşılabilir Örneklemesine göre belirlenen 9 kişilik çalışma grubuna 8 soruluk yarı yapılandırılmış görüşme formu uygulanmış ve görüşmeler sırasında ses kayıt cihazı kullanılmıştır. Elde edilen veriler betimsel analiz yaklaşımına göre yorumlanarak sonuçlara ulaşılmıştır. Bulgular: Araştırma bulguları incelendiğinde, çalışmaya katılan öğretmenlerin genel olarak değerler eğitimini, toplumsal hayatın sağlıklı bir şekilde devam edebilmesini sağlamak amacıyla bireylere olumlu yönde kazandırılması gereken davranış ve tutumların aktarılması olarak gördükleri belirlenmiştir. Öğretmenlerin yenilenen İngilizce öğretim programındaki değerler eğitimi ile ilgili kazanımlara yönelik görüşlerine dair bulgular incelendiğinde, katılımcıların çoğunluğu öğretim programında ve ders kitaplarında değerler eğitimi ile ilgili verilen kazanımların yetersizliğini belirtmiş oldukları görülmüştür. Araştırmaya katılan İngilizce öğretmenleri, yenilenen İngilizce Öğretim Programındaki değerler eğitimi ile ilgili etkinlikleri genel olarak yeterli bulmamaktadırlar. Ancak, temel eğitim okullarında görev yapan öğretmenlerle ortaöğretim okullarında çalışan öğretmenler arasında görüş farklılıkları vardır. Araştırmadaki katılımcı öğretmenlerin hepsi, derslerindeki değerler eğitimi uygulamalarında zaman açısından problemi yaşadıklarını belirtmişlerdir. Katılımcılar, ders saati azlığı nedeniyle İngilizce öğretim programındaki temel beceriler ile ilgili kazanımları ve etkinlikleri yetiştirmekte zorlandıklarını, bunun yanı sıra değerler eğitimi ile ilgili de çalışma yapmanın zorluğunu dile getirmişlerdir. Araştırmaya katılan öğretmenler, İngilizce derslerinde değerler eğitimi ile ilgili daha çok öğrencilerin dikkatlerini çekici çalışmalar yaptıklarını, bununla birlikte ünite temalarıyla paralel olarak değerleri örtük ya da açık bir şekilde öğrencilere kazandırdıklarını belirtmişlerdir. İlkokul İngilizce öğretmenleri, 2. sınıf öğrencilerinin küçük yaş grubunda bulunmaları nedeniyle genel anlamda değer yargılarının henüz gelişmediğini bu nedenle yaptıkları etkinlikleri somutlaştırmaya çalıştıklarını, kazandırmak istedikleri değer ile ilgili afiş yaptırma, video izleme, şarkı söyleme ve rol canlandırma vb. etkinlikler hazırladıklarını ifade etmişlerdir. 5. sınıf İngilizce öğretmenleri ise öğrencilere kazandırmak istedikleri değerler ile ilgili pano hazırlama, mektup yazma gibi etkinlikler yaptıklarını, 9. sınıf İngilizce öğretmenleri de değerler eğitimi uygulamalarında genellikle hedef değerler ile ilgili tartışma ortamı oluşturarak farkındalık oluşturmaya çalıştıklarını belirtmişlerdir. Araştırmaya katılan İngilizce öğretmenlerinin çoğunluğu, okulda yaptıkları değerler eğitimi ile ilgili çalışmalar sonucunda öğrencilerinde gözle görülebilir davranış değişikliklerinin meydana geldiğini, öğrencilerinin sınıf içindeki ve dışındaki davranışlarında bunu gözlemlediklerini ve öğrencilerinin olumlu yönde farklılaştıklarını düşünmektedirler. Araştırmaya katılan İngilizce öğretmenlerinin büyük bir kısmı değerler eğitimi kazanım düzeylerinin belirlenmesine ilişkin herhangi bir ölçütlerinin bulunmadığını; sınıf içinde ve dışında kazandırmak istedikleri değerleri, genel anlamda öğrencilerinin davranış, tavır ve tutumlarını gözlemleyerek; değerler eğitimi etkinlikleri sonrasında öğrencilerinde davranış değişikliklerinin olup olmadığına bakarak ölçmeye çalıştıklarını belirtmişlerdir. Araştırmaya katılan İngilizce öğretmenlerinin hepsi, bütün öğretim programlarının yenilenmesi ile birlikte değerler eğitiminin daha yoğun bir şekilde ele alınmasının oldukça faydalı ve gerekli olduğunu, sadece öğrencilerin değil bütün insanların vatanseverlik, saygı, sevgi, hoşgörü gibi evrensel değerleri kazanması gerektiğini düşünmektedirler. Sonuç ve Öneriler: Araştırma sonucunda, katılımcı İngilizce öğretmenlerin yenilenen İngilizce öğretim programını değerler eğitimi açısından birçok yönden yetersiz bulduğu görülmüştür. Öğretim programlarında değerler eğitimine daha çok önem verilmesi katılımcı öğretmenler tarafından oldukça olumlu karşılanmıştır. Ancak, öğretim programları ve okul uygulamalarındaki değerler eğitimi kazanımları, etkinlikleri ve değerlendirme sürecindeki belirsizliğin giderilmesi, öğretmenlere değerler eğitimi konusunda eğitimlerin verilmesi ve bu konuda hizmet içi eğitim çalışmalarının yoğunlaştırılmasının gerekliliği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Astract Purpose: The purpose of this study is to find out and evaluate the opinion of the English learning teachers about the practice and education of values included in the Renewed English Curriculum; their view on the strengths and weaknesses of the curriculum with regard to value internalization; how they carry out the education of values and the problem they faced during the study. Method: This study has been constituted by phenomenology pattern using qualitative methods about the present problem. Eight-question semi-structured interview form was applied to nine-person study group according to critical case and convenience sampling which are one of the purposed sampling methods. The results came to fruition by interpreting acquired data in view of descriptive analysis. Results: When analyzed it was determined that the teachers in the study group thought the education of values was conveying the virtuous behaviors and manners that needed for a healthy society. When the data about the teachers' views on the education of values in the renewed English Curriculum was examined, the most of the participants remarked the insufficiency of gains at the curriculum and the textbooks. The study group teachers mostly didn't find the exercises about the education of values sufficient. On the other hand, there are differences of opinion between the primary and secondary school teachers. All of the participants remarked the problem about inadequate time for the education of values. The participants mentioned the difficulty of allocating time for education of values while there were not enough lessons for the basic gains and exercises of English. The study group teachers pointed out that they usually applied interesting and gripping exercises about the education of values and also they gave insight on values in accordance with the themes in an implicit or obvious way. The primary school English teachers expressed that their second grade students' value of judgment hadn't developed yet, and so they tried to concretize by preparing activities such as songs, videos, role playing and sketches. Fifth grade English teachers said that they made students prepare dashboard and write letters. Ninth grade English teachers also expressed that they tried to raise awareness about the value in question by creating argue atmosphere. The most of the teachers at the study group think that the activities they made about the education of values caused evident behavior corrections, they observed the students' new situations indoor and outdoor the classroom, and their students differentiated positively. The most of the participants noted they didn't have any metrics for determining level of gain of the education, they, generally, tried to measure the values they wanted to be initialized by observing students' behaviors and manners and by looking if there were any behavior differences. All of the participants at the study group consider that intensifying the education of values at the Renewed Curriculum were valuable and necessary; and not only students but also every human being need acquire universal values such as patriotism, respect, affection and tolerance. Conclusion and Suggestions: As a result, it was seen that the teachers at the study group found the Renewed English Curriculum insufficient in terms of education of values in many ways. It was welcomed by the teachers that the education of values was placed importance more at the curriculum. However, the necessity was emphasized that the ambiguity about the education of values gains and exercises at the curriculum and the school practice should be removed, teachers should be educated on the subject of education of values and in-service education should be intensified.