Şanghay İşbirliği Örgütü ve Orta Asya Cumhuriyetleri
The Shangai Coorperation Organization and Central Asian Republics
- Tez No: 349505
- Danışmanlar: PROF. DR. HALUK ALKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Şanghay İşbirliği Örgütü, Orta Asya, yapı ve süreç, Shangai Cooperation Organisation, Central Asia, structure and process
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Soğuk Savaşın sona ermesiyle beraber ve küreselleşme sürecinin bir sonucu olarak kıtasal ve bölgesel gruplaşmaların önemi artmıştır. Şanghay İşbirliği Örgütü bu açıdan başlıca örnektir. Esasen Nisan 1996'da“Sınır Bölgelerinde Askeri Güvenin Arttırılması Anlaşması”nın imzalanması ile oluşturulan grup, 2001 Temmuzunda“Şanghay İşbirliği Örgütü Deklarasyonu”ile resmi bir örgüte dönüştürülmüştür. Örgütün üye devletleri Çin, Rusya Federasyonu, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan'dır. Örgüt ilgili Türkçe literatürde yeterince araştırılmamıştır. Çalışmanın planı şöyledir. Birinci bölümde, söz konusu örgütlenmenin kısa bir tarihsel taraması yapılmakta, örgütün amaçları ve ilkeleri açıklanmaktadır. İkinci bölümde, örgütün temel yapısı, çalışma tarzı ve başlıca karar alma organları analiz edilmektedir. Öte yandan, Sovyetler Birliğinin dağılmasıyla beraber Orta Asya Cumhuriyetlerinin bölgesel ve küresel önemi artmıştır. Bu nedenle, Üçüncü bölümde, Orta Asya Cumhuriyetleri ile örgüt arasındaki ilişkilerin gelişimi ele alınmıştır. Dördüncü bölümde, bölgesel ve küresel olanaklar ve potansiyel tehditler incelenmiştir. Son bölümde ise, örgütün gelecek vizyonu değerlendirilmekte, temel bulgular ve öneriler verilmektedir.
Özet (Çeviri)
With the end of the Cold War and as a consequence of the globalisation process, the importance of the continental and regional groupings has increased. The Shangai Cooperation Organisation is a prime example in this respect. The group was originally created in April 1996 with the signing of the Treaty on Deepening Military Trust in Border Regions and transformed into an official organisation with the Declaration of Shangai Cooperation Organisation in June 2001. Organisation's member states are China, Russian Federation, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Tajikistan and Uzbekistan. The plan of the work is as follows. In the first chapter, a brief historical survey of the organisation is drafted. The purposes and principles are explained. In the second chapter, the basic structure, form of operation and top decision making bodies are analysed. On the other hand, with the dissolution of the Soviet Union, the regional and global importance of the Central Asian Republics has increased. So in the third chapter, the development of relations between the republics and the organisation is examined. In the fourth chapter, regional and global opportunities and potential threats are explained. And in the last chapter, considering organisation's future vision, main findings and policy suggestions are given.