The strategic implications of belt & road initiative for central asia
Orta asya için kuşak ve yol girişiminin stratejik etkileri
  1. Tez No: 926546
  2. Yazar: YAVUZ ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LİU XİNGHUA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: the BRI, the SCO, the EEU, China, Russia, Central Asia
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Nankai University Tianjin Municipality
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
**Çin, 1990'lardan bu yana Orta Asya'da hem ekonomik hem de stratejik bir ortak olarak önemli bir konum kazanmıştır. Orta Asya cumhuriyetleri, ekonomilerinin ve -kısmen politikalarının- Çin'in etkisi doğrultusunda, Rusya'dan ziyade Çin'in etkisine göre şekillendiği tarihî bir dönüm noktasına yaklaşmaktadır. Bu senaryoyu, Çin'in Kuşak ve Yol Girişimi (BRI) kapsamında yürüttüğü ekonomik planlar ve altyapı faaliyetleri desteklemektedir. Günümüzde Çin, bölgede önemli bir aktör haline gelmiş ve özellikle Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Türkmenistan gibi Orta Asya ekonomileri üzerinde gerçek bir etki yaratmıştır. Bu ülkeler, Kuşak ve Yol Girişimi aracılığıyla iş birliği yaparak karşılıklı fayda sağlamayı amaçlamaktadır. Bu politika çerçevesinde Çin, Pasifik'ten Baltık Denizi'ne kadar stratejik bölgesel alanlara ulaşım bağlantılarını güçlendirmeyi vaat etmektedir. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Asya'da özellikle Orta Asya'da yeni bir ekonomik Kuşak oluşturmak amacıyla Çin ve Orta Asya ülkelerinin iletişimi hızlandırması, yol bağlantılarını iyileştirmesi ve ticareti artırması gerektiğini öne sürmüştür. Orta Asya söz konusu olduğunda, bölgedeki iki büyük güç Çin ve Rusya'dır. Bu perspektiften bakıldığında, 2015 yılında kurulan Çin'in Kuşak ve Yol Girişimi (BRI) ile Rusya'nın Avrasya Ekonomik Birliği (EEU), Orta Asya'nın ekonomik ve coğrafi yapısını potansiyel olarak şekillendirebilir. Çin'in Kuşak ve Yol Girişimi, bölge genelinde sanayi, ulaşım ve serbest ticaret için milyarlarca dolarlık yatırım sunmaktadır. Diğer yandan, Rusya'nın Avrasya Ekonomik Birliği (EEU), eski Sovyetler Birliği üyelerinin ekonomilerini Moskova'ya doğru yönlendirmeyi amaçlamaktadır. Son yıllarda Kuşak ve Yol Girişimi'nde bölgesel organizasyonların rolü daha da önem kazanmıştır. Şanghay İşbirliği Örgütü (SCO), Orta Asya bölgesindeki sınır anlaşmazlıklarını çözmek amacıyla bir forum olarak başlatılmış, zamanla uluslararası bir organizasyon haline gelmiştir. SCO'nun amaçları, esasen Avrasya bölgesinde ticareti kolaylaştırmak ve istikrarı sağlamaktır. BRI'nin uygulanmasını desteklemek için finansal entegrasyon çok önemlidir. Bu nedenle, Çin hükümeti, Çin'i başta Asya'daki ticaret ortaklarıyla ve daha ileriye giderek Avrupa, Orta Doğu ve Afrika ile bağlayacak gerekli altyapıyı geliştirmek amacıyla Asya Altyapı Yatırım Bankası'nı (AIIB) kurmuştur. Çin, Orta Asya'da bir yatırımcı olarak gelişmiş olsa da, bölgede tek yatırımcı değildir. ABD, Türkiye, İran ve Rusya gibi diğer ilgili paydaşlar da Orta Asya'nın ekonomisi ve daha ileri düzeydeki gelişimi üzerinde çeşitli şekillerde etkili olmaktadır. Bu çalışmada, bölgedeki gelişim için ne kadar önemli olabileceğini anlamak amacıyla ülkelerin Çin'in BRI'sine verdiği tepkiler de analiz edilecektir. Ayrıca, Orta Asya ülkeleri ile Çin arasında BRI bağlamında kaydedilen önemli başarıların yanı sıra, çözüm gerektiren çeşitli zorluklar da bulunmaktadır. Örneğin, Kazakistan ve Özbekistan'da iktidarda siyasi değişimler yaşanırken, Kırgızistan ve Tacikistan'da süregelen bazı siyasi gerginlikler mevcuttur. Orta Asya ülkeleri ile Çin arasında yeni yaklaşımlar, başarılar, fırsatlar, zorluklar ve engeller bulunmaktadır. Diğer komşu ve bölge dışı ülkeler bu ilişkiyi doğrudan veya dolaylı olarak etkilemekte, her ülkenin çıkarlarına göre bu etkiye karşı gösterdikleri tepkiler de farklılık göstermektedir. Dolayısıyla, Kuşak ve Yol Girişimi'nin Orta Asya üzerindeki stratejik etkilerini ve bu bölgenin bu girişime nasıl yanıt verdiğini anlamak çalışmanın odak noktasını oluşturmaktadır.**
Özet (Çeviri)
ABSTRACT China has gained an important position in Central Asia since the 1990s both as an economic and strategic partner. Central Asian republics are approaching to a cornerstone for their history, in which their economies and - somehow their policies - are shaped more towards Chinese influence rather than Russia's, considering that China's economic plans and infrastructure activities under the Belt & Road Initiative framework have bolstered this scenario. Today, China is an important player in the region and has a real impact on Central Asian economies, especially Kazakhstan, Uzbekistan, Kyrgyzstan, Tajikistan, Turkmenistan, which have respectfully cooperated and sought to achieve mutual benefits through the Belt and Road Initiative. In this policy, through bilateral relations, China promises to improve the traffic connectivity to the strategic regional places from Pacific to the Baltic Sea. In order to create a new economic Belt in Asia, particularly in Central Asia, China's President Xi Jinping suggested that China and Central Asian countries must expedite their communication, improve road connectivity and further trade. When it comes to Central Asia, China and Russia are two regional powers in the region. In this perspective, two new regional initiatives which are the Chinese Belt & Road Initiative (BRI) and Russia's Eurasian Economic Union (EEU) when established 2015, potentially could shape Central Asian's landscape and economy. Chinese Belt & Road Initiative offers billions dollar investment in industry and also transport and free trade across the region. On the other hand, the Russian Eurasian Economic Union (EEU) aims to reshape economies of former Soviet Union members toward Moscow. The role of regional organizations in the Belt & Road Initiative has gained more importance over the last years. The Shanghai Cooperation Organization is an organization which had initiated as a forum to remediate border disputes in the Central Asian region to its present form of being an international organization. The SCO aims are mainly to facilitate trade within the Eurasian region and maintain stability. Financial integration is vital to support the implementation of the BRI. Therefore, the Chinese government created the Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB), which is part of a broader push by China to develop the necessary infrastructure to connect China with trading partners mainly in Asia and further reaching Europe, the Middle East, and Africa. Although China has evolved as an investor in Central Asia, it is not the only investor in the region. There are other relevant stakeholders in Central Asia such as the US, Turkey, Iran and Russia which somehow impact on Central Asia's economy and further development. In this study, it will also be taken in consideration the analysis of the responses of countries to the China's BRI in order to comprehend how important that could be for the future development of the region. In addition, along with the distinctive achievements among Central Asian countries and China in the context of BRI, there also are several challenges which requires a feasible solution. For instance, there are political changes in power in Kazakhstan and Uzbekistan, besides from some continuing political tension in Kyrgyzstan and Tajikistan. New approaches, achievements, opportunities, challenges and obstacles exist between the Central Asian countries and China. Other neighboring and trans-regional countries direct and indirectly influence on this relationship and the reaction or response to this influence is diverse, according to each country's interest. The focus, then, is to comprehend the strategic implications of the Belt & Road Initiative for Central Asia and how this region has answered to it.