Osmanlı Medreselerinde tasavvuf
Sufism in Ottoman Madrasas
  1. Tez No: 349507
  2. Yazar: AYSEL DABLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELAHATTİN DÖĞÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Tarih, Religion, History
  6. Anahtar Kelimeler: Tasavvuf, İslâm, Sünni, Medrese, Osmanlı, Müderris, Sufism, Islam, Sunni, Madrasah, Ottoman, Muderris
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Tasavvuf, gerçeğe, iyiye ulaşma yoludur. Bu nedenle Osmanlı Devleti hükümdarları tesis ettikleri medreselerde tasavvufun etkilerini her yere yaymak istemişlerdir. Osmanlı Devleti Sünni İslâm anlayışını benimsemiştir. Bu inanışı yaymak için medreselerde yetişen ilim ve tasavvuf erbabı müderrisler, İslâmiyet'in esaslarını öğretiyorlardı. Müderrislerin ulaşamadığı yerlere mutasavvıf Türk dervişleri bu İslâmlaştırma faaliyetlerinde büyük rol oynamışlardır. Hanefi mezhebini benimseyen Osmanlı Devleti, Sünni öğretisini gerek medreselerde gerek tekkelerde yayma girişiminde bulunmuştur. Sünni İslâm dünyasında medreseler, ilk kez Selçuklular zamanında Batınilerin İslâm'a yönelik yıkıcı öğretilerine karşı Sünni İslâm'ı savunmak amacıyla açılmıştı. Böylece İslâm anlayışında Kur'an ve Sünnet'in açıklanmasına yönelik medrese kökenli bilimsel faaliyetlerde devletin denetimini görmek mümkün olmuştur. Bu denetim Osmanlı Devleti'nde de dahil olmuştur.
Özet (Çeviri)
Sufism, in fact, is the best way to reach. Therefore, the rulers of the Ottoman Empire to establish the effects of mysticism in the theology school wanted to spread everywhere. The Ottoman Empire adopted the concept of Sunni Islam. To spread this belief and the Sufi expert knowledge of the lecturers are trained in madrasas, were taught the principles of Islam. Turkish Sufi dervishes of the lecturers have no access to places that Islam played a major role in integration activities. The Ottoman Empire adopted the Hanafi sect, the Sunnis have taught in the madrasas, have attempted to extend the monopolies. Quran and Sunnah in the understanding of Islam so that the disclosure of origin for the madrasas in the state of scientific activities has been possible to see the controls. This audit was included in the Ottoman Empire.