Geri Dön

Osmanlı devlet, ilim ve kültür hayatında Karamanlı etkisi

Karamanlı influence on Ottoman state, scientific and cultural life

  1. Tez No: 871559
  2. Yazar: ÖZLEM ÖZANLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL ÇİFTCİOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Karamanlılar, Osmanlılar, Devlet, İlim, Kültür, Tasavvuf, Karamanids, Ottomans, State, Science, Culture, Sufism
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 279

Özet

Osmanlılar ile Karamanlılar arasındaki ilişkilerin, Karaman topraklarının Osmanlılar tarafından kesin olarak ilhak edildiği 1474 yılına kadar sulh dönemleri dışında daha ziyade siyasi ve askeri mücadeleler ekseninde devam ettiği görülmektedir. Bununla beraber Osmanlı Devleti'nin daha kuruluş döneminden itibaren Karamanlı ilim ve fikir erbabının Osmanlı topraklarına gelerek bu devletin hizmetinde bulunduğu bilinmektedir. Bu çalışmada arşiv vesikaları, dönemin kronikleri, biyografik eserler, şuarâ tezkireleri ve sair kaynaklardan hareketle Osmanlılara intisap eden söz konusu zümrelerin, başta Osmanlı devlet hayatı olmak üzere, ilim ve kültür sahasındaki faaliyetleri üzerinde durulmaktadır. Bu kapsamda önce Karamanlı ilmî, edebî ve tasavvufî çevrelere mensup şahsiyetler tanıtılmış, akabinde bu zümrelerin Osmanlılara intisabının genel sebepleri üzerine durulmuştur. Daha sonra sözü edilen çevrelerin Osmanlı devlet hayatındaki (hükümet / Dîvân-ı Hümâyûn, ordu, mâliye, ilmiye ve adliye teşkilatında) faaliyetleri hakkında bilgi ve değerlendirmelere yer verilmiştir. Burada Karamanlı şahsiyetlerin bilhassa Osmanlı Devleti'nin yapılanmasındaki katkılarına dikkat çekilmiştir. Son olarak ise bahsi geçen zümrelerin Osmanlı medreselerinde, edebî ve tasavvufî hayatta, tarih yazıcılığında, tıp ve astronomi alanlarında, ayrıca lügat çalışmalarındaki faaliyet ve hizmetleri üzerinde durulmuştur. Böylelikle Karamanlıların Osmanlı devlet teşkilatı ile ilim ve kültür hayatının tekâmülündeki rollerine dikkat çekilmiştir.

Özet (Çeviri)

It is seen that the relations between the Ottomans and the Karamanids continued mostly on the axis of political and military struggles, except for periods of peace until 1474, when Karaman lands were definitively annexed by the Ottomans. However, it is known that Karamanite scholars and intellectuals came to the Ottoman lands and served the Ottoman Empire from the very foundation of the Ottoman Empire. This study, based on archival documents, chronicles of the period, biographical works, şarâ tezkires and other sources, focuses on the activities of these groups, who were initiated into the Ottomans, in the field of science and culture, especially in the Ottoman state life. In this context, first, the personalities belonging to the scholarly, literary and Sufi circles of the Karamanids are introduced, and then the general reasons for the Ottomans' accession of these circles are emphasized. Then, information and evaluations about the activities of these circles in Ottoman state life (government / Dîvân-ı Hümâyûn, army, finance, sciences and justice organization) are given. Particular attention is drawn to the contributions of Karamanite personalities in the structuring of the Ottoman state. Finally, the activities and services of the aforementioned groups in Ottoman madrasas, literary and mystical life, historiography, medicine and astronomy, and dictionary studies are emphasized. In this way, the role of the Karamanids in the development of the Ottoman state organization and the scientific and cultural life is emphasized.

Benzer Tezler

  1. Fatih Sultan Mehmet Dönemi kültür ve edebiyatı

    The Culture and literature in the era of Fatih Sultan Mehmet

    İBRAHİM AKYOL

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2012

    Türk Dili ve EdebiyatıKırıkkale Üniversitesi

    Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MUHİTTİN ELİAÇIK

  2. Orhan Gazi döneminin siyasi olayları, devlet teşkilatı, ilim ve kültür hayatı

    Political issues, state organisation, scientific and cultural life during the reign of Orhan Ghazi

    ÖMER GUNAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2014

    TarihHarran Üniversitesi

    İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MURAT AKGÜNDÜZ

  3. 20. yüzyıl Türk tarihçilerinden Prof. Dr. Mustafa Tayyip Gökbilgin'in ilmi faaliyetleri ve tarih anlayışı

    From the 20th century Turkish historians Prof. M. Tayyip Gökbilgin's academic researchs and his history comprehension

    AHMET GÜNGÖR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    BiyografiMimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi

    Tarih Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. FATMA ÜREKLİ

  4. Japon kalkınmasında geleneksel değerlerin ve müesseselerin rolü

    Başlık çevirisi yok

    ENVER ALPER GÜVEL

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1992

    EkonomiAtatürk Üniversitesi

    PROF.DR. İ. EROL KOZAK

  5. Emir Sultan ve vakıfları

    Emir Sultan and foundations

    AYSEMİN ÇANAK

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2018

    TarihNevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi

    Tarih Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. İLYAS GÖKHAN