İlköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin sınıf yönetimi konusundaki düşünce ve tutumları
Primary schoolteacher's opinion on their thougts and attitudes on classroom management
- Tez No: 349508
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM KIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Classroom Management, Approaches, Education, Teaching, Discipline, Communication, Unwanted behaviours of Students
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu araştırma, 2007- 2008 Eğitim Öğretim yılında Kahramanmaraş Merkez İlçe ilköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin, ?Sınıf Yönetimi Konusundaki Düşünce ve Tutumları?na ilişkin görüşlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma evrenini, Kahramanmaraş Merkez İlçede yer alan resmi ve özel 58 ilköğretim okulunda sınıf ve branş öğretmeni olarak görevli 2260 öğretmen, örneklemini ise tesadüfi örnekleme yoluyla seçilmiş 1130 öğretmen oluşturmaktadır. Verilerin toplanması aşamasında konuyla ilgili kaynaklar incelendikten sonra, sınıf yönetimini kapsayan ve 31 sorudan oluşan bir ölçek geliştirilmiştir. Ölçekte yer alan soruların cevapları ?1? hiç katılmıyorum, ?2? az katılıyorum, ?3? orta düzeyde katılıyorum, ?4? çok katılıyorum, ?5?tamamen katılıyorum şeklinde puanlanmıştır. Anketin 4. ve 6. sorularının puanları 1=5, 2=4 olarak tersine çevrilmiştir. Daha sonra 31 soruya verilen cevapların puanları toplanmıştır. Böylece 31-155 aralığında değişen toplam ham puanlar elde edilmiştir. Son olarak dönüşüm formülü yardımıyla 0-100 puan arasında değişen standart puanlar hesaplanmıştır. Verilerin istatistiksel analizi SPSS 13,0 programı yardımı ile yapılmıştır. Kategorik veriler Pearsen Ki-Kare Testiyle karşılaştırılmıştır. Standart puanların uygunluğu Kolmogorov Smirnov Testi ile test edilmiş ve aritmetik ortalama ± standart sapma değerleriyle gösterilmiştir. Çeşitli özelliklerin standart puanlara etkisinin değerlendirilmesi için T-Testi, Tek Yönlü Anova Testi ve Scheffe Testi kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research aims to review the teachers opinion on their thoughts and attitudes on classroom management who work in 2007-2008 education year on Kahramanmaraş center districts? primary schools.Research?s study universe is; 2260 class and branch teachers who work on public and private primary schools in Kahramanmaraş center districts; sample is 1130 teachers that are chosen randomly. On data collection phase, after than examining resources a scale which consist of 31 question and cover classroom management enhanced. Questions on the scale are answered according to: ?1? No I do not agree, ?2? less agree, ?3? moderate agree, ?4? agree, ?5? many agree. 4 and 6th questions? scores reversed as 1=5, 2=4. After tahn the scores that are given to 31 questions are added. So changing on 31-155 scores are obtained. Lastly, according to the conversion Formula given above, standard scores changing on 0-100 calculated. Statistical analysis of datas were done with the help of SPSS 13.0 programme. Categorical datas were compared with Pearsen x2. Standart points?compliance was tested with Kolmogorov Smirnov Test, and arithmetic average was showed with ± standard deviations. To evaluate the various values impact on standard scores t test, one way Anova test and Scheffe tests were used. Positive and negative features faced on classroom management were determined and solutions to the problems were worked according to P< 0.05.Research results: teacher centered methods and techniques, sanctions based on threat, fear and punishment were used slightly, democratic attitudes of teachers must be develop.Proposals: in-service training courses should be done to develop the teachers thoughts and attitudes on classroom management, these courses should be given by experts in their fields, universities and directorate of national educations should be in cooperation, academics and teachers should meet in routine times to increase the teachers? information equipments, students?active participation should be provided on student missions?created on schools, on social club activities and on school councils.