Harran ovası topraklarının bazı mühendislik özellikleri
Some mechanical properties of the Harran plain soils
  1. Tez No: 34951
  2. Yazar: ALİ RIZA ÖZTÜRKMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLHAMİ ÜNVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Mechanical Properties of Soils, Compacti on, Shear Strength, Particle - Size Distribution, Limit of Consistence, Engineering Classes of Soil
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi HARRAN OVASI TOPRAKLARININ BAZI MÜHENDİSLİK ÖZELLİKLERİ Ali Rıza ÖZTURKMEN Ankara, üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabil im Dalı Danışman : Prof. Dr. 1 1 hami UNVER 1994, Sayfa: 63 Jüri : Prof. Dr. 11 hara i ÜNVER Doç. Dr. Mehmet AYDIN Yrd.Doç.Dr. Gökhan ÇAYCI Harran Ovası topraklarının mühendislik özelliklerini saptamak amacıyla, seminin mühendislik kullanımlarına temel oluşturacak bazı mekanik özellikleri saptanmıştır. Araştırma bölgesinde daha önce Dinç vd (1988) tarafından belirlenen 25 toprak serisinden toplanan yüzey örnekleri üzerinde çalışılmıştır. Yapılan analizlerden alınan sonuçlara göre çalışılan 25 toprak serisinde bileşik toprak sınıflarından; CL, CH, SC ve SC - CL grupları tespit edilmiştir. Bunlar Kısas, Sırrın, Ekinyazı, Uğurlu, Harran, Akören, Kap, Cepkeni i, Gürgelen, Çekçek, Sultantepe, Bozyazı, Gülveren, İkizce, İrice, Begdeş, Bellitaş, Haneıgaz, Konuklu, Fatik ve Gündaş serilerinin bileşik toprak sınıfı CL; Akçakale ve Urfa serileri bileşik toprak sınıfı CH; Meydankapı serisi bileşik toprak sınıfı SC; Karabayır serisi bileşik toprak sınıfı ise SC - CL olarak bulunmuştur. Anahtar Kelimeler : Toprağın Mekanik özelikleri, Kompakslyon, Kesme Sağlamlığı, Tane Büyüklüğü Dağılımı, Kıvam Limitleri, Toprağın Mühendislik Sınıfları.
Özet (Çeviri)
I I ABSTRACT Master Thesis Some Mechanical Properties of the Harran Plain Soils Ali Rıza ÖZTÜRKMEN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Soil Science Supervisor: Prof. Dr. Î 1 hami ÜNVER 1994, Page: 63 Jury : Pr of. Dr. i 1 hami ÜNVER Assoc. Prof.Dr. Mehmet AYDIN Asst.Prof.Dr. Gökhan ÇAYCI To find out the engineering properties of Harran plain soils, some fundamental mechanical properties to the engineering use of the area were determined. Surface soil samples were taken from the 25 soil series described by Dinç et al C1988). It is consequently defined that the soil series of the Harran Plain belong to the engineering classes of CL, CH, SC and SC - CL. According to the soil analyses, it was found that the compound soil classes of Kısas, Sırrın, Ekinyası, Uğurlu, Harran, Akoren, Kap, Cepkeni i, Gürgelen, Çekçek, Sultantepe, Bozyazı, Gül veren, îkizce, îr ice, Begdeş, Bellitaş, Hancıgaz, Konuk lu, Fatik and dindaş seriess is CL; Akçakale and Urfa seriess is CH; Meydankapı series is SC; Karabayır series is SC - CL.