Avrupa Birliğine uyum sürecinde Türkiye'de uygulanan istihdam politikaları: Kahramanmaraş ili örneği
Employment policies followed by Turkey in the process of EU memberships: Case of Kahramanmaraş
- Tez No: 349516
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEYHAN TAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, İstihdam, İşsizlik, İstihdam Politikaları, Kahramanmaraş, European Union, Employment, Unemployment, Employment Policies, Kahramanmaraş
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Ekim 2005'te üyelik müzakerelerinin başlaması ile Türkiye-AB ilişkileri yeni bir boyut kazanmıştır. Bu tarihten itibaren AB'ye uyum doğrultusunda çıkarılan düzenlemelerle, günlük hayata dair pek çok alanda önemli ilerlemeler kaydedilmiştir. AB standartlarına uyum yönünde atılan adımlarla amaçlanan bir ülkede yaşayan insanların yaşam kalitesini artırmaktır. AB'ye üyelikle birlikte, AB vatandaşlığı ile kazanılacak haklardan, Birliğin yapısal fonlarından yararlanma imkânlarına kadar, ekonomik ve sosyal etkiler yaratacak birçok önemli getiri sağlanacaktır. Türkiye'de ve Kahramanmaraş'ta işsizlik ciddi bir ekonomik problemdir. İşsizliğin, Türkiye'nin aşması gereken önemli meselelerden biri olduğu bilinmektedir. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de uygulanan istihdam politikalarını analiz ederek Kahramanmaraş ili bazında işgücünün yapısını ortaya koyarak, uygulanan aktif ve pasif istihdam politikalarını AB'ne uyum sürecinde değerlendirmektir.
Özet (Çeviri)
With the beginning of the accession negotiations in October 2005 a new dimension has been added to the Turkey-EU relations. Since then a remarkable improvement has been realized in several aspects of daily life with the legislations that were established in adoption and implementation of the EU directives. The objective of the steps toward the adoption of the EU standards is to improve the quality of life. There will be several benefits of the EU membership, ranging from the received rights by EU citizenship to getting advantage of the structural funds of the Union.Unemployment is a serious economic issue both in Turkey and Kahramanmaras. It is a fact that solving the issue of unemployment is a priority for Turkey. The aim of this work is to analyze the employment policies in Turkey and to reveal the structure of the labor force in the scale of province of Kahramanmaras, and thereby to evaluate the enforced active and passive employment policies in the adoption process with the EU.