Devrimin kurucu iktidarı:İkinci Meclis (1923-1927)
The Second Turkish parliament as a constituent power of revolution (1923-1927)
  1. Tez No: 349515
  2. Yazar: FEVZİ KAÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALUK ALKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İkinci Meclis, Türk Devrimi, Cumhuriyet, Tek Parti Dönemi, The Second Parliament in Turkey, Revolution, Turkish Revolution, Republic, One Party Period in Turkey
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 201
Özet
İkinci Meclis, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin temellerinin atıldığı meclistir. Birinci Meclis, Kurtuluş Savaşını vermiş, saltanatı kaldırmış ve bağımsızlık için Lozan'da barış görüşmelerini yürütmüştür. İkinci Meclis, bu barış anlaşmasını kabul etmiş, devletin şeklini belirlemiştir. Belirlediği bu yeni şekil cumhuriyettir. Sonrada bu cumhuriyetin ilelebet yaşayacağı bir ortam yaratmak için eskinin bütün köhnemiş yapılarını ortadan kaldıracak bir devrim süreci başlatmıştır. Bu devrim sürecinin baş mimarı Mustafa Kemal ATATÜRK'tür. Bugünün Türkiye'sini anlayabilmek İkinci Meclis ve İkinci Meclis'teki iradeyi anlayabilmekle mümkündür. Bu çalışmada , İkinci Meclisi oluşturan 1923 seçimleri, bu seçimle gelen milletvekillerinin sosyolojik analizleri, devrim meclisinin çalışmaları ve yasama ve yürütme ilişkileri incelenerek bu gayeye ulaşılmaya çalışılmıştır. Otuzüç ciltlik meclis tutanakları incelenmiş, meclisteki tartışmalar, verilen soru ve gensorular, meclise sunulan kanun tasarı ve teklifler ve bunların meclisteki görüşmeler bu tutanaklar ışığında sınıflandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Second National Assembly is the assembly where the Turkish Republic was founded. The First National Assembly made The Independence War, abolished the sultanate and parleyed in Lausanne for independence. The Second National Assembly accepted this peace settlement and determined the form of the state. This new form is Republic. Then later it started a revolution process which would abolish all the bedraggled structures of past to create an environment in which the republic would last for ever. Mustafa Kemal ATATÜRK is the head of this revolutionary process. To understand contemporary Turkey we should understand The Second National Assembly and the decree in The second National Assembly. In this study, 1923 elections that made Second Assembly, sociological analyses of representatives of this election, the works of revolution assembly and the relationship of legislation and executive power will be examined to understand Turkey. In this paper, thirty-three volumes of assembly?s written reports were carefully studied, interrogations and interpellations, drafts and bills of law and the discussions about these were examined in these written reports.