Haçlıların Doğu Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu'daki faaliyetleri
Crusaders activites in Eastern Mediterranean and Southeast Anatolia
- Tez No: 349517
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLYAS GÖKHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Haçlı, Bizans, Kilikya, Urfa, Antakya, Maraş, Zengi
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Haçlı Seferleri, Anadolu'ya hakim olan Selçuklulara karşı Bizans İmparatoru Alexios Kommenos ile Papa II. Urbanus arasında yapılan anlaşma ile başlamıştır. II. Urbanus 1095 yılında Clermont Konsilinde bir çağrıda bulunmuş ve bu çağrıya uyan Hıristiyanlar bir araya gelerek Haçlı ordusunu meydana getirmiştir. Haçlı Seferlerinin I. II. ve III. sü Anadolu ve Yakındoğu'ya yapılmış, IV. Haçlı Seferi yönünü İstanbul'a çevirmiştir. Çalışmamızın konusu olan Doğu Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Haçlılar; Urfa Kontluğu, Antakya Prinkepsliği ve Maraş Senyörlüğünü kurmuşlardır. Böyle bir çalışma yapmaktaki amacımız Haçlıların yukarıda belirttiğimiz coğrafyadaki faaliyetlerini inceleyerek bu faaliyetleri tek bir kaynak altında toplamaktır. Çalışma; Çukurova, Antakya, Maraş ve Antep, Adıyaman ve Urfa bölgesi olmak üzere 5 ana başlıktan oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
The Crusades were launched against the expansion of the Muslim Seljuk Turks into Anatolia after a treaty between Byzantium Emperor Alexus II. Comnenus and Pope Urbanus II. Following a preach by Pope Urban II in the Clermont Council in 1095, Christians began to form the Crusaders army by congregate. The first three crusades took place in Anatolia and Near East. Fourth Crusade was directed to Istanbul. The Crusaders founded states during the Crusades County of Edessa, Principality of Antioch and Marash in Eastern Mediterranean and Southeast Anatolia. The purpose of this thesis is to study the Crusaders activities in mentioned geography and gathering them all in a single source. This study consists of five main titles: Çukurova, Antioch, Marash and Antep, Adıyaman and Edessa.Keywords : Crusades, Byzantium, Cilicia, Edessa, Antioch, Marash, Zengi