Helicobacter pylori enfeksiyonunda lokal immun yanıt
Local immun response in helicobacter pylori infection
  1. Tez No: 349525
  2. Yazar: DERYA KIVRAK SALİM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İNCİ SÜLEYMANLAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Helikobakter Pylori, gastrik adenokanser, immun cevap, gen ekspresyonları, Helicobacter Pylori, Gastric Adenocancer, İmmun Response, Gene Expressions
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Hp ile infekte hastalarda lokal immunolojik yanıtın ve bununla ilişkili gen ekspresyonlarının (IFN-γ, TNF-α, IL-4, IL-5, IL-6, IL-10, TGF-β1, IL-17A, FOXP3, TWIST1, VEGFA, BMP7, RUNX2, FGF1, FGF2, IL-32) histopatolojik değişikliğe (normal doku, gastrit, ülser, adenokarsinom gibi) göre değişikliklerinin değerlendirilmesi; gastrik kanser riski ile ilişkili olabilecek tümör belirteçlerin (gen ekspresyonları veya sitokin artışı gibi) araştırılması amaçlanmıştır. 18-70 yaş arası Hp infeksiyonu saptanan 93 hastanın [43 (%46.2) kadın, 50 (%53.8) erkek] mide dokuları değerlendirildi. Histopatolojik gruplara göre [normal doku (32; %34.4), gastrit&ülser (33; %35.5), adenokanser (28; %30.1)] sitokin ve gen ekspresyon düzeyleri RT-PCR yöntemi kullanılarak prospektif inceleme yapıldı. Tek değişkenli analizde Hp infekte kronik gastritte kontrole göre gastrik mukozal IFN-γ, TNF-α, IL-6, IL- 10, IL-17A, TWIST1 mRNA ekspresyonu artmış izlendi. Gastrik kanserde ise FGF1, VEGFA, TWIST1, FOXP3, TGF-β, IL-17A, IL-10, IL-6, TNF-α mRNA ekspresyonu artışı anlamlı bulundu. BMP7, RUNX2, IL-4, IL-32 ekspresyonu gastrik inflamasyon ve gastrik kanser ile ilişkili bulunmadı.“Multinominal regression”analizinde kontrol grubu refarans alındığında IL-6 rölatif ekspresyon oranı >22 olması başına gastrik kanser gelişim olasılığı açısından uuyarıcı faktör olarak değerlendirilmiştir (OR=43.47, %95 CI=3.79-498.82, p=0.002). Yine kontrol grubu referans alındığında IL-6 rölatif ekspresyon oranı >22 olması gastrit ve ülser gelişme riskini arttırmaktadır (OR= 10.63, %95 CI=1.70-66.57, p=0.012). Kontrol grubu referans alındığında TWIST1 rölatif ekspresyon oranı >12.5 olması adenokanser gelişimi için uyarıcı faktör olarak kabul edilebilir ve TWIST1 ekspresyon artışı adenokanser gelişme riskini 109 kat arttırdığı görülmüştür. TWIST1 adenokanser için bağımsız uyarıcı faktör olabileceği düşünülmüştür. Sonuç olarak, Hp pozitif malignitede yükselme eğilimi gösteren ve gastrik kanser riski ile ilişkili olabilecek iki olası belirteç (TWIST1 gen ekspresyonu ve IL-6 sitokini) saptanmıştır ve kronik inflamasyon aracılı neoplastik değişikliklerin önceden öngörülmesinde bağımsız moleküler erken tanı belirleyicileri olarak kullanılabileceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the changes in local immunological responses and associated gene expressions (IFN-γ, TNF-α, IL-4, IL-5, IL-6, IL-10, TGF-β1, IL-17A, FOXP3, TWIST1, VEGFA, BMP7, RUNX2, FGF1, FGF2, IL-32) according to histopathological variety (normal tissue, gastritis/ulcer, adenocancer) in Hp infected patients; and to investigate the gastric cancer risk associated tumor markers (gene expression or cytokine boost) which have a tendency to increase during the premalign period. We evaluated gastric tissues of 93 patients [43 (46.2%) female, 50 (53.8%) male] between the ages of 18-70. According to histopathological groups (normal tissue (32; 34.4%), gastritis and gastric ulcer (33; 35.5%), adenocancer (28; 30.1%)] cytokine and gene expression levels using RT-PCR method were evaluated prospectively. In univariate analysis, gastric mucosal IFN-γ, TNF-α, IL-6, IL-10, IL-17A, TWIST1 mRNA expression were increased in Hp infected chronic gastritis compared to controls. FGF1, VEGFA, TWIST1, FOXP3, TGF-β, IL-17A, IL-10, IL-6, TNF-α mRNA expressions were found to have a significant increase in gastric cancer. BMP7, RUNX2, IL-4, IL-32 expressions were not associated with gastric inflammation and gastric carcinogenesis. In multinominal regression analysis the relative expression ratio of IL-6 > 22 was found to be a probable alarming factor for adenocancer development with reference to the control group (OR=43.47, 95% CI=3.79-498.82, p=0.002). The relative expression ratio of IL-6 > 22 is shown to have an increased risk of gastritis and gastric ulcer development with reference to the control group (OR= 10.63, 95% CI=1.70-66.57, p=0.012). The relative expression ratio of TWIST1 > 12.5 may be accepted as an alarming factor for adenocancer development and an augmented TWIST1 expression is associated with a 109 fold increase in adenocarcinoma development risk. TWIST1 can be regarded to be an independent alarming factor of adenocancer development. As a result the gastric cancer risk was found to be associated with two markers having tendency to increase in the benign period of Hp positive malignity (TWIST1 gene expression and IL-6 cytokin) and that they can be used as independent molecular markers for early diagnosis of pre-neoplastic changes mediated by chronic inflammation.