Böbrek nakli bekleme listesindeki hastalarda panel reaktif antikor ve T hücre profili arasındaki ilişki
Regulation between panel reactive antibody and T cell profile at patients in renal transplant waiting list
  1. Tez No: 349524
  2. Yazar: CANSU TOPAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLŞEN YAKUPOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: KBY, CD4+CD25+FoxP3+ T lenfosit (Treg), PRA, KBY, CD4+CD25+Foxp3+ T lenfosit (Treg), PRA
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
AntiHLA (PRA) antikorları ile sonuçlanan HLA antijenlerine karşı sensitizasyon böbrek nakli bekleme listesindeki KBY'li hastalarda major problemlarden biridir. Anti- HLA antikor yanıtının oluşması kan transfüzyonu, hamilelik ve daha önce yapılan bir nakil sonrasında gerçekleşebilir. Ayrıca, ön duyarlanma olmayan bazı hastalarda da yüksek oranda anti HLA antikoru bulunmaktadır. Bu hastalar bilmediğimiz immünolojik nedenlerle bu antikorları geliştiriler. Bu nedenle bu çalışmada; 1) Daha önce sensitize olmamış SDBY'li hastaların periferik kanında CD25 ve FoxP3 ekspresyonu yapan CD4+ Treg hücre sayılarının belirlenmesi. 2) Periferik kandaki Treg hücre sayısı ile PRA arasındaki ilişkinin araştırılması, 3) Periferik kandaki Treg hücre sayısına etkili olabilecek faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya organ nakli bekleme listesindeki PRA'sı pozitif olan 7 hasta (ortalama yaşları 47.8±13; 7 erkek), PRA'sı negatif olan 25 hasta (ortalama yaşları 46.29±14;20 erkek, 5 kadın) çalışmaya alındı. Tüm hastalardan alınan periferik kan örneklerinde akış sitometri yöntemi ile FoxP3 ekspresyonu yapan CD4+CD25+ T lenfosit sayıları belirlendi. Çalışmaya alınan hastalara ait periferik kan örneklerinde FoxP3+ ekspresyonu yapan CD4+CD25+ hücre sayılarının sağlıklı kontrollere göre azalmış olduğu, SDBY'li hastaların periferik kandaki CD4+CD25+ ve FoxP3+ hücre sayıları ile cinsiyet, dializ modalitesi, yaş, dializ süresi, statin, aktif D vitamini, asetilsalisilik asit, eritropoetin, ACE/ARB ve diüretik gibi kullandığı ilaçlar ile arasında herhangi bir ilişkinin bulunmadığı, PRAsı pozitif ve negatif olan gruplar arasında lökosit, lenfosit, CD4+CD25+ ve FoxP3+ sayı ve Treg yüzdesinde anlamlı farklılık bulunmadığı, hastaların Treg sayıları ile HLA allelleri arasındaki ilişki analiz edildiğinde; Treg ile HLADR2 arasında orta düzeyde pozitif ilişki saptandığı tespit edilmiştir. Çalışmamızın sonuçları, SDBY'li hastalarının periferik kanlarındaki FoxP3+ Treg hücre sayıları ile PRA arasında ilişkisi olmadığını göstermektedir. Tedavide kullanılan ilaçların Treg hücre sayısını etkilemediği görülmektedir. Treg hücrelerin fonksiyon bozuklukları ile PRA arasındaki ilişkiyi irdeleyen daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Sensitization to HLA antigens resulting in anti-HLA antibodies (panel reactive antibody=PRA) is a major problem in Chronic Kidney Disease patients awaiting transplantation. Induction of anti-HLA antibodies normally occurs through blood transfusion, pregnancy and prior transplantation. However some unsensitized patients have anti-HLA antibodies. These patients develop these antibodies for unknown immunological reasons. The aims of this study were i) to determine FoxP3-ekspressing CD4+CD25+ Treg cells number in peripheral blood (PB), ii) to investigate the relationship between Treg cells in PB and PRA, iii) to evaluate what can effect on the numbers of Treg cells in unsensitized CKD patients. 7 patiens who have positive PRA (Mean age 47.8±13; 7 male) and 25 patients who have negatif PRA(Mean age 46.29±14; 5 female, 20 male) in renal transplantation waiting list were included in the study. Number of FoxP3-expressing CD4+CD25+ T cells in all participant was measured by flow-cytometer analysis. Patients had low numbers of CD4+CD25+ T lymphocytes who express FoxP3+ compared to healty controls in the PB. The numbers of peripheral CD4+, CD4+CD25+ and FoxP3+ T lymphocytes in CKD were not correlated with gender, dialysis modality, age, dialysis period, statine, active D vitamine, asetylsalisilic acid, eritropoetyn, ACE/ARB and diuretics. The number of leukociyte, lymphocyte, CD4+CD25+Foxp3+ t regulatory cell and percentage of treg cell were not differant between the patients whose PRA is negative and positive. When numbers of tregs and HLA allels are analysed; we found a positive correlation between treg numbers and HLADR2. Results of our study showed that there was no correlation between the number of FoxP3+ Treg cells and PRA levels in CKD. There is no relation between Treg cells in PB and drugs. The future researchs are need to identify the relation between Treg cells and PRA.