Romatoid artritde plazma sTRAIL düzeyi ve hastalık aktivitesi ile ilişkisi
Plasma soluble TRAIL levels in rheumatoid arthritis and their relationship with disease activity
- Tez No: 349531
- Danışmanlar: PROF. DR. ENDER TERZİOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Romatoloji, Rheumatology
- Anahtar Kelimeler: Soluble TRAIL, Romatoid artrit (RA), Sjögren sendromu (pSS), hastalık aktivite indeksi, Soluble TRAIL, Rheumatoid arthritis (RA), Sjögren's syndrome (pSS), Disease activity index
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Romatoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Romatoid artrit (RA), lenfosit ve makrofaj infiltrasyonu, sinovyal fibroblastlarda proliferasyon ve monosit göçünde artış sonucu gelişen sinovyal doku hiperplazisi ve/veya sinovyal fibroblast ve makrofajlardaki hücre ölümünde azalma ile karakterize otoimmün bir hastalıktır. Yapılan çalışmalarda TRAIL'in otoimmün artritin potent bir inhibitörü olduğu gösterilmiştir. Endojen TRAIL blokajı otoreaktif lenfosit veya sinovyal hücrelerin proliferasyonu ile birlikte artritik inflamasyonu şiddetlendirmektedir. Bu çalışmada romatoid artritli hastaların plazmasında sTRAIL düzeyi analiz edildi. Ayrıca plazma sTRAIL düzeyinin hastalık aktivitesi ve akut faz proteinleri ile ilişkisine bakıldı. Çalışmaya ACR 1987 tanı kriterlerine göre tanı konulan 19 RA hastası, American-European Konsensus Grup önerilerine göre tanı konulan 31 pSS hastası ve kontrol grubu olarak 24 sağlıklı gönüllü alındı. RA hastalık aktivitesi DAS28 skoru hesaplanarak belirlendi. sTRAIL düzeyi periferik kan örneklerinde ELİZA yöntemi ile saptandı. RA hastalarının plazma sTRAIL düzeyleri ile pSS ve sağlıklı kontrol gruplarının düzeyleri karşılaştırıldı. RA grubunun ortalama sTRAIL düzeyi (1751 635 pg/ml), hem pSS'lu hasta kontrol grubu (1234 625 pg/ml) ve hem de sağlıklı kontrol grubuna (1181 304 pg/ml) göre anlamlı olarak yüksek saptandı ( p = 0.002). RA'lı hastaların hastalık aktivite indeksleri (DAS28) ve akut faz göstergeleri (ESR ve CRP) ile plazma sTRAIL düzeyi arasında herhangi bir ilişki bulunmadı. Benzer şekilde hasta ve kontrol gruplarının periferik kanlarındaki lökosit ve lenfosit sayıları ile plazma sTRAIL düzeyleri arasında da ilişki saptanmadı. Ayrıca tedavide kullanılan immünsupresif ilaçlar (kortikosteroid, hidroksiklorokin, sülfasalazin, metotreksat, leflunomid ve anti-TNF) ile sTRAIL düzeyi arasındaki ilişki incelendi ve kullanılan ilaçların hiçbirinin sTRAIL düzeyini etkilemediği gözlendi. Sonuç olarak, RA'lı hastaların plazma sTRAIL düzeylerinin sağlıklı bireylerden ve pSS'lu hastalardan anlamlı derecede yüksek olduğunu, fakat hastalık aktivitesi ve tedavide kullanılan ilaçlar ile ilişkili olmadığını saptadık. Bulgularımız, plazma sTRAIL düzeylerinin günlük pratikte hastalığın takibinde kullanılamayacağını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Rheumatoid arthritis (RA) is an autoimmune disease that is characterized with infiltration of lymphocytes and macrophages into the synovium, hyperplasia of the synovial lining through increased migration of monocytes and proliferation of synovial fibroblasts, and/or decreased cell death of synovial macrophages and fibroblasts. Recent studies have shown that TRAIL is a potent inhibitor of autoimmune arthritis and of osteoclastic maturation. In particular, blocking endogenous TRAIL enhances proliferation of autoreactive lymphocytes or synovial cells with exacerbation of arthritic inflammation and activation of bone reabsorption with joint tissue destruction in RA. In this study we have analysed sTRAIL levels in rheumatoid plasma. And we looked at the relationship between sTRAIL levels and disease activity indices or acute phase reactants. 19 RA patients fulfilling the ACR criteria for RA, 31 pSS patients fulfilling classification criteria for Sjögren's syndrome proposed by European Study Group and 24 healthy subject as a control group were includued in this study. Disease activity of RA patients were calculated by DAS28 score. Plasma sTRAIL concentrations were measured by a enzyme linked immunosorbent assay (ELISA). Levels in RA patients were compared with those in patients with pSS and healthy controls. Mean plasma sTRAIL concentration in RA patients (1751 635 pg/ml) was higher than in disease control patients with pSS (1234 625 pg/ml) or in healthy controls (1181 304 pg/ml) (p=0.002). There was no correlation between the DAS28 score and, acute phase reactants such as ESR and C reactive protein levels. Analysing all patients, no correlation was found between plasma sTRAIL concentration and lymphocyte or leucocyte counts. Finally, we examined the relation between sTRAIL concentrations and immunosuppressive drugs (corticosteroid, hydroxychloroquine, sulfasalazine, methotrexate, leflunomide and anti-TNF). No correlation between the use of these agents and sTRAIL values was found. In conclusion, our study showed that plasma sTRAIL levels in RA was higher than pSS and healthy controls. There was no correlation between disease activity and the immunsupresive drugs used in RA treatment. Our findings show that measurement of sTRAIL level could not be used in daily practical follow up.