Romatoid artritte plazma homosistein düzeyi ve ateroskleroz birlikteliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of plasma homocystein levels and relation with atherosclerosis in rheumatoid arhtritis
- Tez No: 203930
- Danışmanlar: PROF. DR. SAMİ HİZMETLİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Romatoid Artrit, Homosistein, Ateroskleroz, B-mode ultrasonografi, Homosistein, atherosclerosis, B-mode Ultrasonography
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Romatoid Artritli (RA) hastaların koroner kalp hastalığından ölüm oranlarının normal populasyondan daha yüksek olması, buna neden olabilecek risk faktörlerinin yoğun olarak araştırılmasına yol açmıştır. Bilinen klasik risk faktörleri dışında, plazma homosistein düzeylerinin ateroskleroz için bağımsız bir risk faktörü olduğu düşünülmektedir. Bu çalışmadaki amacımız, RA'li hastalarda serum homosistein düzeyini tespit etmeyi ve aterosklerozla olan ilişkisini yüksek çözünürlüklü B-mode ultrasonografi (US) ile karotid arterlerde oluşan aterosklerotik plakları değerlendirmeyi araştırmaktı.American College of Rheumatology (ACR) 1987 yılında yenilediği RA klasifikasyon kriterlerine göre belirlenmiş hastalık süresi en az iki yıl olan 58 RA'li bayan hasta ile 22 mekanik bel ağrılı bayan hasta çalışmaya alındı. Plazma homosistein düzeylerinin RA'li hasta grubunda kontrollerle karşılaştırıldığında daha yüksek olduğu bulundu (sırasıyla 16.88±6.84 ve10.37±2.54 ?mol/L (p=0.001). Sadece homosistein plak oluşumu ile ilişkiliydi ve istatiksel olarak anlamlı bulundu (p=0.020).Sonuç olarak çalışmamızda RA'li hastalarda plazma homosistein seviyesinin artığını, özellikle kombine methotreksat ve sulfasalasin tedavisinin homosistein düzeyini arttırdığını, bu tedaviyi alanlarda aterosklerotik plağın daha yaygın olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
In RA patients, the incidence of death caused by coronery heart disease is higher than normal population. Because of that, all of the regarding risk factors were detected by different studies on literature. Homocysteine is one of a well known independent risk factor for atherosclerotic vascular disease. In this study we aimed to investigate serum homocysteine levels and relationship between atherosclerotic process and these levels in RA patients by using high resolution B-mode ultrasonography on carotid arteries.80 female patients were taken to the study. 58 patients who fulfilled 1987 American College of Rheumatology (ACR) criteria had disease duratıon at least 2 years and remained 22 had mechanical back pain. We detected the serum homocysteine levels higher in RA patients than control group (respectively 16.88± 6.84 and 10.37±2.54 ?mol/L (p=0.001) serum homocysteine levels were only correlated with atherosclerotic plaque formation and it was statistically significant (p=0.020).In conclusion, in our study we observed that in RA patients, particularly who takes with MTX and sulphasalasine combination therapy, have higher serum homosistein levels than controls and these patients had more extensive atherosclerotic plaque than controls.