Anti TNF-α tedavi alan ankilozan spondilit ve romatoid artritli hastalarda serum TNF-α, IFN-γ ve PPD düzeyleri arasındaki ilişki
The relationship between serum TNF-α, IFN-γ and PPD levels in ankylosing spondylitis and rheumatoid arthritis patients treated with anti TNF-α
  1. Tez No: 349555
  2. Yazar: ŞERİFE MEHTAP DARBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. ENDER TERZİOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Romatoloji, Rheumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Anti-TNF tedavi, latent tüberküloz enfeksiyonu, PPD testi, Serum TNF ve IFN gamma, romatoid artrit, ankilozan spondilit, Anti TNF therapy, latent tuberculosis infection, PPD test, Serum TNF-α and IFN-γ, rheumatoid arthritis, ankylosing spondylitis
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Romatoid artrit ve ankilozan spondilit tedavi edilmediği takdirde sakatlıklara ve ciddi ekonomik kayba neden olan bir hastalıktır. TNF-α ve IFN-γ bu hastalığın patogenezinde önemli rol oynar. TNF tüberüloza bağlı granülom oluşumunda da önemlidir. Bazı hastalar hastalık gidişini modifiye edici ajanlarla başarılı bir şekilde tedavi edilirken, hastaların bir kısmında ise bu tedavilere yanıt alınmamaktadır. Biyolojik tedavilerin kullanıma girmesi bu hastalar için bir umut ışığı olmuştur. Ancak bu ilaçların piyasaya çıkmasından sonra, hastalarda ciddi enfeksiyonlarda ve tüberküloz sıklığında artış izlendi. Tüberküloz riskinin değerlendirilmesinde intradermal tüberkülin testinin önemli bir yeri bulunmaktadır. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Romatoloji Polikliniğine 2010 ile 2011 tarihleri arasında başvuran anti TNF tedavi alacak romatoid artritli ve ankilozan spondilitli toplam 30 hasta alındı. Bu hastaların tedavi öncesi ve sonrası serumlarından ESR, CRP, TNF, IFN düzeyine, intradermal tüberkülin testlerine, BASDAI ve DAS 28 skorlarına bakıldı. Aynı zamanda sağlıklı popülasyonla hastaların sonuçlarını karşılaştırmak için 30 kişilik bir kontrol grubu çalışmaya dahil edildi. Hasta grupta kontrol grubuna göre serum IFN düzeyi anlamlı ölçüde yüksekken (p 0.001), serum TNF düzeyi ve PPD skorları yine hasta grupta yüksek olmasına rağmen istatistiksel olarak anlamlı değildi. Anti TNF tedavi ile hastaların serum TNF, ESR, CRP değerlerinde, BASDAI değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir azalma saptandı (p < 0,001). TNF değerleri düşerken PPD skorlarında değişiklik saptanmadı.Sonuç olarak, AS'li ve RA'lı hastalarda anti TNF tedavi yanıtını izlemede ESR, CRP, BASDAI, DAS28 gibi serum TNF düzeyi de kullanılabilir. Bu gibi inflamatuar hastalıklarda kutenöz anerjinin görülmesi nedeniyle kutenöz deri testi dikkatli yorumlanmalıdır ve tedavi ile immun cevabın düzenlenmesi ve hastalık aktiviesinin azalması ile kutenöz deri testleri düzelebilmektedir. Bu yüzden proflaksi olması gereken diğer hastaları belirlemek için tedavinin ileri dönmelerinde de PPD testinin tekrarlanması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Rheumatoid arthritis and ankylosing spondylitis are diseases causing morbidity and serious economical loss if they are not treated. TNF-α and IFN-γ have an important role on pathogenesis of these diseases. TNF-α is also important developing granuloma caused by tuberculosis. Some patient can be treated with modifying agent but some of them can't. Using biological agents is hopeful for these kind of patient. However after marketing these agents infections and tuberculosis incidence are increased. Test of intradermal tuberculin has an important role to evaluate risk of the tuberculosis. 30 patient with rheumatoid arthritis and ankylosing spondylitis who apply Akdeniz University Internal Medicine Rheumatology Department between 2010 - 2011 are involved in our study. ESR, CRP, TNF-α, IFN-γ levels are tested from patients serum samples before and after the treatment. Also intradermal tuberculin test, BASDAI and DAS28 scores are checked. 30 people who are healthy are involved the study for control group. Compared with control group's to patient group's serum IFN-γ level significantly higher; serum TNF-α level and PPD score is also higher but not statistically meaningful. Patient's serum TNF-α ; ESR; CRP and BASDAI values statistically decreased but PPD scores are same with anti TNF-α therapy. As a result ESR, CRP, BASDAI, DAS 28 and serum TNF-α levels can be used watching treatment response with AS and RA patients. Because of such diseases cutaneous anergy can be seen; cutaneous skin tests must be carefully interpreted. With the therapy cutaneous skin tests can be improved; because of this, to identify patients who will receive prophylaxis in later stages of treatment, repetition of PPD tests is recommended.