Malign melanomda adjuvan interferon tedavisinin etkinliğini belirleyen parametreler
The parameters which determine efficiacy of adjuvant interferon treatment at malignant melanoma
  1. Tez No: 349554
  2. Yazar: ŞENOL KILINÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BURHAN SAVAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Malign melanom, adjuvan, interferon alfa, lenfosit, Malignant melanoma, adjuvant, interferon alpha, lymphocyte
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Malign melanom deri kanserlerinin tehlikeli bir türüdür ve tüm dünyada insidansı giderek artmaktadır. Cilt kanseri mortalitesinin %90'ını oluşturur. Evre IV melanom hastalarında kullanışlı bir ilacın bulunmayışı, evre II-III hastalarda adjuvan tedavinin önemini arttırmaktadır. IFNa adjuvan tedavide kullanılan, hastalıksız sağkalımda olumlu etkisi gösterilmiş tek ajandır. Yaklaşık 1 yıl süren ve pek çok hastanın iyi tolere edemediği bu adjuvan tedavi modalitesinin, etkin olduğu hasta alt gruplarının, ucuz ve kolay tekrar edilebilir parametrelerle değerlendirilmesinin önemi her geçen gün artmaktadır. Yaptığımız çalışmada, Nisan 2001-Aralık 2008 tarihleri arasında kutanöz malign melanom tanısı almış ve sonrasında 10-12 ay süreyle adjuvan yüksek doz İFNa tedavisi uygulanmış 30 hasta, retrospektif olarak incelendi. Hastaların tedavi öncesi yaşı, tümör evresi, tümör derinliği, performansı (Karnofsky skoru), tümör bölgesi, tedavi öncesi ve bitimindeki kan parametreleri, (tam kan sayımları, lökosit alt grupları, karaciğer-böbrek fonksiyon testleri, LDH değerleri) tedavi sonrası hastalıksız sağkalımları ve genel sağkalımları incelendi. Hasta klinik özellikleri (yaş, cinsiyet, performans, tümör yerleşim yeri) ile primer tümör özelliklerinin (tümör kalınlığı, Klark seviyesi, lenf nodu tutulumu) hastalıksız sağkalım ve genel sağkalım ile ilişkisi değerlendirildi, istatistiksel yeterlilikte sonuç alınamadı. Hastaların IFNa tedavisi öncesi (en fazla 1 ay öncesi) ve tedavi sonrası (tedavi başladıktan 10-12 ay sonra) kan değerleri karşılaştırıldı. Tedavi sonrası her bir parametre için gerçekleşen değişimler (düşüş/artış) hesaplandı. Oluşan bu farkın hastalık nüksüne etkisi değerlendirildi. Kreatinin, ALT, AST, GGT değişimi ile nüks arasında ilişki kurulamazken; remisyon grubunda nüks grubuna göre, istatistiksel olarak anlamlı LDH düşüşü görüldü (p=0.031). Nötrofil, monosit, eozinofil, bazofil sayılarındaki değişim ile gruplar arasında anlamlı ilişki bulunmazken, nüks grubunda remisyon grubuna göre, istatistiksel olarak anlamlı lenfosit ve hemoglobin düşüşü saptandı (p=0.005, p=0.044). MM tedavisinde güncel yaklaşım, özellikle T lenfositler üzerinde yoğunlaşmıştır. IFNa'nın ve konak immün sistemin, melanom hücrelerindeki antitümoral etkinliğinin büyük kısmını, T lenfositler üzerinden gerçekleştiriyor olması, lenfosit düşüşü ile nüks birlikteliğini açıklayabilir. Bu birlikteliğin kapsamlı çalışmalar ile doğrulanması durumunda, adjuvan IFNa tedavisi alan hastaların takip ve tedavisinde yeni bakış açıları geliştirilebilir.
Özet (Çeviri)
Malignant melanoma is a serious kind of skin cancers and its incidence increases worldwide. It causes 90% mortality of all skin cancers. Since there's no clear cut available treatment at stage IV, importance of adjuvant therapy at stage II-III increases. IFNa is the only agent used as an adjuvant therapy with positive effects at disease-free survival. It's important to find cheap and reproducible parameters for evaluation candidate MM patients for adjuvant IFN alfa treatment modality because this treatment has a duration of one year with many unpleasent adverse effects. At this study, 30 patients diagnosed as cutaneus malignant melanoma between April 2001 and December 2008 who received adjuvant high dose IFNa for 10-12 months were evaluated retrospectively. Age, stage of tumor, depth of tumor, performance (Karnofsky score), tumor site, biochemical parameters (complete blood count, liver-renal function tests, LDH) before and after the treatment, disease-free survival and overall survival was investigated. Possible correlations between clinicial characteristics of patients (age, gender, performance, tumor site) and primary tumor characteristics (tumor thickness, Klark level, lymph node involvement), and disease-free survival and overall survival were invastigated. However, a statistically significant result could not be obtained. Biochemical blood tests of patients before (one month at most) and after (10-12 months after start of therapy) IFNa treatment were compared. Changes for each parameter (decrease/increase) were calculated. The effect of this difference on disease recurrence was evaluated. There was no relation between changes at creatinin, ALT, AST, GGT, incontrast there was a significant LDH decrease for remission group compared to recurrence group (p=0.031). No significant relation between numbers of neutrophils, monocytes, basophils and groups was also observed. Interestingyl a statistically significant decreases for lymphocyte numbers of recurrence group compared to remission group were observed (p=0.005). A similar finding was also observed for hemoglobin value (p=0.044). Current therapy of MM focuses especially on T lymphocytes. The fact that IFNa and host immun system achieve most of their antitumoral effects via T lymphocytes, may explain the relation between decrease of lymphocytes and recurrence. If this correlation is verified by comprehensive studies, it may bring new aspects for followup and treatment of patients receiving adjuvant IFNa.