Göksun ilçesinde orman içinde yerleşik köylerin sosyo-ekonomik yapıları
The Socio-Economic in the forest villages of Göksun district
  1. Tez No: 34962
  2. Yazar: ERHAN YAĞMUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUAT AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Ziraat, Forestry and Forest Engineering, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Forest village, Agricultural activities, Forest labouring job, Social statue, Economic statue
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi GÖKSÜN İLÇESİNDE ORMAN İÇİNE YERLEŞİK KÖYLERİN SOSYO-EKONOMİK YAPILARI Erhan YAĞMUR Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr. Suat AKSOY 1994, Sayfa: 74 Jüri : Prof. Dr. Suat AKSOY.Prof. Dr. Ahmet ERKUŞ.Prof. Dr. İ. Hakkı İnan Bu araştırma Kahramanmaraş ili, Göksün ilçesinin orman içine yerleşik köylerinde yapılmıştır. Araştırmada orman içine yerleşik köylerin sosyal ve ekonomik durumlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma verileri şu şekilde özetlenebilir. Aile başkanlarının esas iş tarımsal faaliyet ikinci iş olarakta orman işçiliği yapmaktadırlar, incelenen köylerde tarım arazileri küçük ve çok parçalıdır. En çok yetiştirilen ürün buğdaydır. Kuru tarla arazilerinde nadaslı tarım uygulanmaktadır. Dekara buğday verimi ortalama 180 kg olup Türkiye ortalamasının (212 kg/dekar) altındadır. Bitkisel üretim ve hayvancılıktan elde edilen ürünler daha çok işletmede tüketilmekte, pazar için yapılan üretim çok azdır. Aile başkanlarının başlıca nakdi gelir kaynağı orman işçiliğidir. İncelenen köylerin tamamında tarımsal kalkınma kooperatifleri vardır. Aile başkanlarının tamamı kooperatif üyesidir. Kooperatifin bugünkü başlıca faaliyeti ortaklarına orman işçiliği yaptırmaktır. İncelenen ailelerde ortalama aile nüfusu 5,87 olup Türkiye ortalamasına (5,50) çok yalandır. İncelenen ailelerin %56,98'i çekirdek ailedir. İlkokul sonrası öğrenim gören aile başkanına rastlanmamıştır. Gazete okuma oram ve televizyon izlenme oranı düşük, radyo dinleme oranı yüksektir. Baba ailenin reisidir. Anne ve diğer aile fertleride alınacak kararlarda etkilidir. Gençler evlenme karârlarının kendileri verirler, bununla birlikte ailenin diğer fertleride gençlere yardımcı olur. İncelenen köylerde beslenme düzeyi ve köylülere götürülen sağlık hizmetleri yetersizdir. Bunun sonucu olarak köylülerin sağlık durumu iyi değildir. ANAHTAR KELİMELER: Orman içine yerleşik köy, tarımsal faaliyet, orman işçiliği, sosyal durum, ekonomik durum,
Özet (Çeviri)
İİ ABSTRACT Masters Thesis THE SOCIO-ECONOMIC STRUCTURE IN THE FOREST VILLAGES OF GÖKSÜN DISTRICT Erhan YAĞMUR Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Economics Supervisor, Prof. Dr. Suat AKSOY 1994 Page: 74 Jury: Prof. Dr. Suat AKSOY :.Prof. Dr. Ahmet ERKUŞ.Prof. Dr. İ. Hakkı İnan This research has been made in the forest villages of Göksün, Kahramanmaraş. The aim of this research is to investigate the social and economic status of these forest villages. Data of this research can be summarised as follows. The head of the Family's main job is agricultural activity, and as a secondary job they are employed as forest labourers. In the villages, tohse vovered in the reascharc, the agricultural fields are very small and divided. Wheat is the most common crop. The method that applied in the dry land fields is following. The average yield of wheat per decare is 180 kg. which is below Turkey's average (212 kg. per decametre). The products of stock- breeding and vegetable production are self-consumed by the farmers. Just a litte bit of it is sold at the market. Head of families earn their living from their forest labouring jobs. In all of these researched villages, there are Agricultural Development cooperatives. All of the heads of the families are members of them. The cooperative's main activity of todays is to get the members employed as forest labourers. The average population of these families 5.87 and that's very close to Turkey's average (5.80), %56.98 of these families are fundamental. It is not seen that the head of the families are educated after primary school. The rate of reading newspaper and watching TV islove. But inspite of that the rate of listening radio is higher. The father is the head of the family. The mother and the other members of the family are also effective on the decisions. Young the other members couples give their decisions themselves to get married besides the other members of the family help them too. In the investigated villages, feeding rate level and the health organisation activities are insufficient. As a result of this, the villagers health conditions is not good.