Ak dut (Morus alba L. ) ağacının bazı anatomik ve kimyasal özellikleri
Some anatomical and chemical properties of white mulberry (Morus alba L. ) tree
- Tez No: 183380
- Danışmanlar: Y.DOÇ. GÖKHAN GÜNDÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ak Dut, Morus alba L, Anatomik özellikler, Kimyasal özellikler, White Mulberry, Morus alba L, Anatomical properties, Chemical Properties
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Ak Dut (Morus alba L.) farklı iklim ve topraklarda yetişebilen bir ağaç türüdür. Kurak,verimiz araziler, soğuk hava şartları, tuzlu su gibi çeşitli etkilere karşı dayanımı fazladır.Türkiye`de de farklı amaçlar için yaygın bir şekilde yetiştirilen bir türdür. Dayanıklı vesarı renkli odunu sayesinde mobilyacılık alanında, bazı formları ile süs ağacı olarak vebunun yanında müzik aletleri yapımında kullanılmaktadır. Buna karşın daha çok meyvesive ipekböcekçiliğinde kullanılan yaprakları hakkında çalışmalar yapılmıştır.Bu çalışmada Ankara, Beypazarı ilçesinden alınan Ak Dut (Morus alba L.) ağacından eldeedilen numuneler kullanılmıştır. Ağacın bazı anatomik ve kimyasal özelliklerini belirlemeküzere incelemeler yapılmıştır. Gövde ve dal odunu için ayrı numuneler hazırlanarakaralarında karşılaştırma yapılmıştır.iiiÖZET (devam ediyor)Gövde ve dal odunları ile yapılan çalışmada bulunan sonuçlara göre aralarında belirgin birfark görülmemiştir. Bunun yanında yine diğer Morus türleri ile yapılan karşılaştırmada dabazı farklı özellikler taşıdığı görülmüştür. Yıllık halka sınırı belirgindir. Traheler halkalıyapıdadır. Homojen ve geniş özışınlarına sahiptir. Kimyasal açıdan yapılan karşılaştırmadaise sıcak su çözünürlüğünün fazla olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
White mulberry can grow in various climates and soils. It can withstand even to arid, less-productive, cold climates and salty water conditions. In Turkey, it is produced widely forvarious reasons. Because of its strong resistance against. Fungi and insects and its yellowwood, it is used in furniture and musical instruments making. It is also used as anornamental tree. However, the studies are mostly focused on fruits and leaves which isused in silkworm production.In this study, the samples used were obtained from Beypazarı vicinity of Ankara, Turkey.In order to determine some anatomical and chemical properties, various tests andinvestigations were carried out.In order to compare, trunk-wood and branch-wood specimens were prepared. According tothe results, there was no significant difference found between trunk and branch wood.According to comparisons made among other Morus species some differences werevABSTRACT (continued)observed. Annual ring borders are distinct. Trachea are ring type. Rays are homogenousand large. According to chemical comparisons, it was found that water solubility is high.