Infrared termometre teknikleri ile armut ağaçlarında su tüketimi tahminleri
  1. Tez No: 34968
  2. Yazar: NALAN BERKKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. A. NEJAT EVSAHİBİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Remote Sensing, Infrared Thermometry, Pear ( Pyrus communis L.), Evapotranspiration
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi INFRARED TERMOMETRE TEKNİKLERİ İLE ARMUT AĞAÇLARINDA ŞU TÜKETİMİ TAHİNLERİ Nalan BERKKAN Ankara üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarımsal Yapılar ve Sulama Anabil im Dalı Danışman? Doç. Dr. A. Nejat EVSAHİBİOĞLU 1994, Sayfa: 45 Jüri: Doç. Dr. A. Nejat EVSAHİBİOĞLU Prof.Dr. Cengiz OKMAN Prof.Dr. Süreyya BAŞ Bu çalışmada, uzaktan algılama tekniklerinden birisi olan infrared termometre teknikleriyle armut ağaçlarında su tüketimi tahminleri amaçlanmıştır. Ankara üniversitesi Ziraat Fakültesi Kenan Evren Araştırma ve Uygulama Çiftliği meyve bahçelerinde yeralan armut ağaçlarında yürütülen denemelerde, ölçümler el tipi infrared termometre ve porometre ile alınmıştır. Araştırmada gravimetrik yönteme göre belirtilen toprak nem dengesi modeline göre saptanan su tüketimi değerleri ile uzaktan algılama tekniklerinden yararlanılarak tahmin edilen su tüketimi değerleri karşılaştırılmıştır. Araştırma sonuçlarında ölçülen ve tahmin edilen birikimli su tüketimi değerleri karşılaştırılmış ve sözü edilen parametreler arasındaki ilişki istatistiksel yönden % 1 düzeyinde önemli bulunmuştur. Elde edilen sonuçlar değerlendirildiğinde Infrared Termometre Tekniklerinin armut ağaçları su tüketimi tahminlerinde istatistiksel yönden güven sınırları içerisinde kullanılabileceği sonucuna varılmıştır. ANAHTAR KELİMELER: Uzaktan Algılama, Infrared Termometre, Armut (Pyrus communis L.), Bitki Su Tüketimi.
Özet (Çeviri)
ii ABSTRACT Masters Thesis EVAPOTRANSPI RATION PREDICTIONS FOR PEAR TREES USING INFRARED THERMOMETRY TECHNIQUES htel an BERKKAN Ankara Un i vers 1 ty Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Farm Structures and Irrigation Supervisor: Assoc. Prof.Dr. A. Nejat EVSAHîBiOöLU 1994, Page: 45 Jury : Assoc. Prof.Dr. A. Nejat EVSAHîBiOĞLU Prof.Dr. Cengiz OKMAN Prof.Dr. Süreyya BAŞ The' aim of this study was to estimate es'apotransp i ration rates for pear trees by using Infrared Thermometry Techniques. The research was conducted on experiment and production fields of research station of Agricultural Faculty, The University of Ankara. Measurements were made with a hand-held infrared thermometer and porometer. Research results displayed that measurements taken by infrared thermometer and porometer could be used to predict pear trees evapotranspiration rates within statistical confidence limits. It was deduced that estimated and meausured cumulative evapotranspiration values were very close each other.