Caz piyano müziğinin piyano eğitiminde kullanılabilirliği
Usability of jazz piano music in piano education
  1. Tez No: 349938
  2. Yazar: BARBAROS DERVİŞ OKAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SENA GÜRŞEN OTACIOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Müzik, Fine Arts, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Caz Piyano, Caz Piyano Becerileri, Caz Öğelerine Dayalı Piyano, Eğitimi, Üçüncü Akım, Caz Stilleri, Jazz Piano, Jazz Piano Skills, Piano Education Based on Jazz Elements, Third Stream, Jazz Styles
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 201
Özet
Bu araştırmada, Caz piyano müziğinin piyano eğitiminde kullanılabilme durumu ve sağlayacağı katkılar araştırılmıştır. Deneysel modele göre yapılan araştırmada, aşağıdaki soruların cevapları aranmıştır: 1-Piyano eğitiminde caz piyano müziğinin kullanılabilirliği nedir? 2-Klasik batı piyano müziği ve caz piyano müziği arasındaki karşılıklı etkileşim nedir? 3-Caz öğelerine dayalı 13 haftalık bir piyano eğitimi programının klasik piyano eğitimi alan öğrenciler üzerindeki etkileri nelerdir? Araştırmanın çalışma grubunu (n=40), Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü 2010-2011 eğitim-öğretim yılı güz döneminde piyano eğitimine devam eden 3. ve 4. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırma, öntest-sontest kontrol gruplu deneysel desen modeline göre tasarlanmıştır. Öğrencilerin denklikleri incelendikten sonra, yansız atama yöntemiyle (random), deney (n=20) ve kontrol (n=20) grupları oluşturulmuştur. Her iki grubun belirlenmesinde grupların özelliklerinin denk olmasına özen gösterilmiştir. Araştırma yöntemine dayalı olarak hazırlanan 13 haftalık ?Caz öğelerine dayalı piyano eğitim programı? deney grubuna uygulanırken; kontrol grubuna ise var olan normal süreçte eğitimöğretime devam edilmiştir. Her iki gruba da deney öncesi ve deney sonrası ölçmeler yapılmıştır. Deney ve kontrol gruplarından elde edilen öntest ve sontest verilerinin çözümlenmesinde Wilcoxon İşaretlenmiş Mertebeler testi tekniği ve Mann-Whitney U testi tekniği kullanılmıştır. Araştırmanın verilerini elde etmek amacıyla, araştırmacı tarafından geliştirilen ?Caz piyano becerileri testi? ölçme aracı olarak kullanılmıştır. Bu ölçme aracının geçerlik ve güvenirlik çalışması kapsamında madde analizlerini takiben yapılan iç tutarlılık analizleri sonucunda testin güvenirlik değerleri (Cronbach Alpha, Spearman-Brown ve Guttman) yüksek çıkmıştır. Araştırma kapsamında taranan ilgili literatür sonucunda: Piyano eğitiminde klasik repertuara ek olarak kullanılabilecek çeşitli caz piyano etütleri ve egzersizleri, caz piyano metot ve transrikptleri olduğu tespit edilmiştir. Caz müziği, sahip olduğu karakteristik özellikleri, çeşitli doku ve renk zenginliği ile, klasik müzikle amatör veya profesyonel olarak ilgilenen müzisyenleri Avrupa müziği bestecileri de dahil olmak üzere, birçok müzisyeni derinden etkilemiştir. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular şunlardır: Verilerin analiz edilmesiyle elde edilen sonuçlarda, caz öğelerine dayalı piyano eğitim programının uygulandığı deney grubundaki öğrencilerin uygulama süreci sonunda caz piyano becerileri düzeylerinde artış olduğu tespit edilmiş, kontrol grubuna oranla anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür. Sonuç olarak caz öğelerine dayalı olarak uygulanan programın klasik piyano eğitimine geliştirici yönde katkıları olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the condition of the usability of jazz piano music in the piano education and its contribitions which will be provided by jazz music were researched. The study has sought answers to the following questions based on the experimental model: 1: What is the usability of jazz piano music in the piano education? 2: What is the interaction between western classical piano music and jazz piano music? 3-What are the effects of an educational piano program based on the elements of jazz on students who studied classical piano? Participiants (n=40), in this research are third and forth-year college students in piano performance majors during the first term of 2010-2011 calendar year at the Music Department of Fine Arts Faculty at Kocaeli University. This research is modeled on the Pretest-Posttest Control Group Design; students are assigned to two categories: the experimental group (n=20) and the control group (n=20). Groups, however, are randomly divided into two categories with equivalent skill levels. The designated program based on jazz elements in piano education, which was particularly prepared for this research, is applied to the students in the experimental group throughout thirteen weeks whereas students in the control group keep following in the regular curriculum. Moreover, pretest and posttests are applied to both groups. The data that was gathered through the pretest and posttests are analyzed by Wilcoxon Signed Rank and Mann-Whitney U test. During the assessment process ?jazz piano skills test? prepared by researcher was used as a measurement tool. Within the scope of the validity and reliability analyses of this measurement tool, as a result of the internal consistency analyses of the test the reliability values (Cronbach Alpha, Spearman-Brown ve Guttman) were found high. As a result of found relevant literature within the scope of the research : In addition to classical repertoire, available jazz piano studies, exercises, methods and piano transcriptions can be use in the piano education. Jazz music, with the characteristic features of the variety of textures and colors, deeply affect the amateur or professional many musicians interested in classical music, including European composers. Findings of the research are as follows: According to the findings obtained by the analysis of the data, students in the experimental group determined considerable improvement in terms of achievement in their jazz piano skills were found to be significantly different than the control group. As a result, it has been found that the program based on jazz elements provides positive contributions in classical piano education.