El Kaide terör örgütünün kuruluşu, yapılanması, eylemleri ve etkileri
The establishment, structure, activities and effects of El Queda terorist organisation
  1. Tez No: 350038
  2. Yazar: MAHYA DEĞİRMENCİ
  3. Danışmanlar: DR. MEHMET ATAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: AI Queda, Muslim Brother Organisation, Usame bin Laden, The Strike of Istanbul, Madrid and London
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kara Harp Okulu Komutanlığı
  10. Enstitü: Savunma Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güvenlik Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
ABD Orta Doğu'daki egemenliğini devam ettirmek için Suudi Vehhabiliğini, Mısır'daki Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nı, Pakistan'daki Deobandizmi, Afgan Cihadı sırasındaki Sünni Radikal grupları desteklemiştir. Bu destekler sonucunda Usame bin Ladin, 1989'da Pakistan'ın Peşaver bölgesinde El Kaide terör örgütünü kurmuştur. El Kaide terör örgütünün kuruluşundan günümüze kadar ABD ile ilişkisi olduğu değerlendirilmiştir. El Kaide terör örgütünün kendi başına kurulmuş bir örgüt olmadığı düşünceleri ağırlık kazanmıştır. Master tezinde El Kaide terör örgütünün kuruluşu, ideolojisi, eylemleri ve bu eylemlerin etkileri detaylı şekilde incelenmiştir. Anahtar Kelimeler : El Kaide, Vehhabilik, Müslüman Kardeşler Teşkilatı, Usame bin Ladin, 11 Eylül, İstanbul, Londra ve Madrid Saldırıları
Özet (Çeviri)
USA make use of Pakistani Deobandism, Egypt Muslim Brother Organisation and Sunni radical groups in order to carry on its sovereignty in Middle East. Since its inception, it is assessed that Al Queda have relation with USA. It is not definite to emphasize that attack of September 11th is made by AI Queda. This master thesis give more information about the structure, ideology and the activities of AI Queda terorist group which busies the whole world after the attack of September 11th,