Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Türkiye kararlarının kolluk yönünden incelenmesi
The analysis of The European Court of Human Rights desicions against Turkey in terms of law enforcement agencies
- Tez No: 350058
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ HAFIZOĞULLARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, AİHS, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, AİHM, Kolluk, Polis, Jandarma, European Convention on Human Rights, ECoHR, European Court of Human Rights, Law Enforcement Agencies, Police, Gendarmerie
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kara Harp Okulu Komutanlığı
- Enstitü: Savunma Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güvenlik Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Onurlu, eşit ve özgür bir yaşamın vazgeçilmez koşullarını ifade eden insan hakları günümüzde tüm dünyanın kabul ettiği evrensel, ahlaki bir değerler bütünüdür. İnsan merkezli Hümanizm düşüncesiyle ve tabii hukuka göre devletin insanın eseri olduğunun düşünülmesiyle birlikte, insanın etik değer olarak sırf insan olması nedeniyle haklarının olduğu düşünülmeye başlanmıştır. 18.yüzyıldan itibaren anayasalara girerek, anayasal güvenceye sahip olmaya başlamıştır. 2.Dünya Savaşından sonra, Birleşmiş Milletler'in kurulmasıyla uluslararası hukukun konusu olmaya başlamıştır.Bu çerçevede, Avrupa Konseyi bünyesinde imzalanan, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin denetim mekanizması olan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne bireysel başvurunun kabul edilmesiyle birlikte, bireyler haklarını uluslararası hukukta da arama hakkına kavuşmuştur. Neticede, insan haklarına saygı, devletlerin çağdaşlık göstergesi olmuş, devletin uygulamalarının olduğu gibi, kolluğun uygulamaları da, sorgulanır olmuştur.Bu sorgulamanın yapıldığı çalışmada Avrupa İnsan Hakları mahkemesinin Türkiye kararları; kolluk, icra edilen görev safhası, başvuranların özellikleri ve başvuru yeri kapsamında incelenmiş ve kolluğun insan hakları karnesine bakılmıştır. Türkiye'deki ihlallerin yaklaşık % 25'ine kolluk tarafından neden olunduğu görülmüş ve elde edilen diğer bulgular ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Human rights which are testament to indispensable conditions of honorable, equal and free of life, are recognized today universally by the world, and are the totality of moral values. With the human-centric Humanism thinking and the acceptance of the state as human work according to the natural law, it has begun thinking that people have this rights merely because of their ethical values. Since 18.century by getting into the constitution, the constitutional guarantee has started. After 2nd World War, by the establishment the United Nations, it has been the subject of international law.In this framework, European Court of Human Rights which is the control mechanism of European Convention on Human Rights signed under Council of Europe, by adoption the individual application, the rights of individuals in international law had gained the right to search. After all, respect to human rights has been contemporaneousness indicator of the state and the practices of law enforcement agencies has been queried as well as the state?s.This study questioned the European Human Rights Court decisions of Turkey's law enforcement agencies, the task execution phase, the applicant and the application where the properties were examined in the context of human rights and law enforcement agencies pass degree was looked at. It has been seen that approximately 25% of the violations in Turkey caused by the law enforcement agencies and other findings stated.