Teknolojik gelişmeler ışığında geleceğin kara harbi: Teknoloji öngörüsü üzerine kurulu bir senaryo çalışması
The future of land war from the perspective of technologic developments: A scenario approach based on technology foresight
- Tez No: 350059
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN GER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Defense and Defense Technologies
- Anahtar Kelimeler: Brain Storming, Defense Technologies, Future of Land Warfare, Scenario Approach, Technology Foresight
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kara Harp Okulu Komutanlığı
- Enstitü: Savunma Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Teknoloji Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 214
Özet
Bu tez çalışmasında, teknoloji öngörüsünün ne olduğu, hangi yöntemlerle yapıldığı, yöntemlerin avantaj ve dezavantajlarının neler olduğu, sonuçlarından nasıl faydalanılabileceği ile silahlı kuvvetlerde uygulanabilirliği araştırılmıştır. Ayrıca teknoloji öngörüsünün“tercih edilen gelecek”kavramıyla ilişkisi üzerinde durulmuş ve uzun vadeli stratejik planlamalarda dikkat edilmesi gereken hususlar tezin amacı doğrultusunda ortaya konulmaya çalışılmıştır. Müteakiben, teknoloji öngörü çalışması yapılarak elde edilen sonuçlar ışığında teknolojide beklenen gelişmelerin neler olabileceği, bu gelişmelerin kara harbine ve kara harekât ortamına etkileri ile Türk Silahlı Kuvvetlerinin yeterlilik ddayanılarak, beyin fırtınası ve senaryo teknikleri de bir arada kullanılarak, geleceğe ilişkin senaryo ifadeleri oluşturulmuştur. Bu çalışmada kullanılan yöntem, öneriler kısmında izah edilmiş ve TSK bünyesinde teknoloji öngörüsü çalışmaları ve elde edilen sonuçların uzun vadeli stratejik kararlara dönüştürülmesinde ve gelecek senaryoları oluşturulmasında kullanılabilecek bir model olarak önerilmiştir. Anahtar Kelimeler : Beyin Fırtınası, Geleceğin Kara Harbi, Savunma Teknolojileri, Senaryo Çalışması, Teknoloji Öngörüsü.
Özet (Çeviri)
The objectives of this thesis are; understanding of technology foresight and the methods used for technology foresight, investigating advantages and disadvantages of these methods, assessing the utility of the results obtained and assessing the applicability to military affairs. Furthermore, taking the relation between technology forecast and“preferred future”concept, an attempt is made for the identification of a set of criteria for long term strategic planning within the scope of the study. Then, a technology foresight study has been carried out. Based on the assessment of the findings of the Delphi inquiries used in the foresight process, expected technology developments and how these developments might influence land warfare, land operations environment, and proficiency of Turkish Military Forces were identified. These findings of Delphi inquiries with the help of brainstorming and scenario writing techniques were used to come up with several scenarios. The methods used in this thesis explained in the“Suggestions”section is recommended as an alternative method by the Turkish Military Force such that the scenarios based on the findings of a foresight study can be used to develop long term strategies.