Ortaokul 7. sınıf Türkçe derslerinde probleme dayalı öğrenmenin öğrenci tutum ve başarısına etkisi
The effects of the use of problem based learning at seventh grade on students' attitude and achievement in Turkish courses
  1. Tez No: 350086
  2. Yazar: SERDAR SAVAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LÜTFİ SEZEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Türkçe Eğitimi, Akademik Başarı, Probleme Dayalı Öğrenme, Tutum, Turkish Teaching, Academic Achievement, Problem Based Learning, Attitude
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 222
Özet
Bu araştırmada Türkçe dersinde yapılandırmacı yaklaşıma bağlı probleme dayalı öğrenme uygulamalarının öğrencinin akademik başarısına, probleme dayalı öğrenmeye ve Türkçe dersine yönelik tutumlarına etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada, ön test-son test kontrol gruplu deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmada her iki gruba deney öncesi ve deney sonrası ölçümler yapılmıştır. Araştırma, 2012-2013 eğitim-öğretim yılı şubat, mart, nisan aylarında ortaokul 7. sınıfta öğrenim gören 57 öğrenci ile Türkçe dersinde gerçekleştirilmiştir. Deney ve kontrol grubu üzerinde yürütülen araştırmada öğretim kontrol grubunda yapılandırmacı yaklaşıma bağlı karma yöntemlerle, deney grubunda ise yapılandırmacı yaklaşıma bağlı probleme dayalı öğrenme uygulamaları ile sürdürülmüştür. Araştırmada; senaryolar, saydam sunumları, resimler ve karikatürler kullanılmıştır. Araştırmanın verileri,“Doğa ve Evren”temasını içeren başarı testi, Türkçe dersine ve probleme dayalı öğrenmeye yönelik tutum ölçekleri ile toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS, ITEMAN ve Amos programı ile analiz edilmiştir. SPSS programı ile öncelikle basıklık ve çarpıklık değerlerine bakılmıştır. Daha sonra gruplar arası ilişkide Levene testi kullanılmış, son olarak grupların başarı testi ve tutum ölçeği ön test ve son test puanları arasındaki farkın anlamlılığı bağımlı ve bağımsız gruplar için t test ile analiz edilmiştir. Araştırmada elde edilen bulgulara göre, yapılandırmacı yaklaşıma bağlı probleme dayalı öğrenme uygulamaları ile Türkçe dersi gören deney grubunun, yapılandırmacı yaklaşıma bağlı karma yöntemlerin uygulandığı kontrol grubundan iv akademik başarısı daha yüksek olmuştur. Deney grubunun Türkçe dersine yönelik tutum puan ortalamaları, kontrol grubunun Türkçe dersine yönelik tutum puan ortalamalarından daha yüksek olmuştur. Probleme dayalı öğrenme, deney grubundaki öğrencilerin probleme dayalı öğrenmeye yönelik tutumlarını olumlu yönde etkilemiştir. Deney grubu öğrencilerinin probleme dayalı öğrenmeye yönelik tutumlarında artış olmuş, iki grup arasında deney grubu lehine anlamlı bir fark görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this work, it is aimed to determine how problem based learning activities effect students' academic achievement, their attitude toward problem based learning and Turkish Course. In the research an experimental pattern with pretest-posttest design were used. Both groups were measured before and after the experiment. This research applied to the 57 seventh grade students in Turkish Language Courses in February, March and April in academic year 2012-2013. In control group, blended approach based on constructive approach was used, while in experimental group, problem based learning application depended on constructive approach was used in teaching process. Scenarios, PowerPoint pictures and cartoons were used in the research. The data of the research gathered with the help of attitude scale related with Turkish Language Course, problem based learning and achievement test containing“Nature and Universe”theme. The gathered data was analyzed with SPSS, ITEMAN and AMOS. Kurtosis and skewness levels were firstly examined with SPSS. Levene test was used to determine the relation between the groups. Finally, the achievement test of the groups, attitude scale and meaningful differences of pre-test and post-test were examined and analyzed for dependent and independent groups. According to the findings in research, the academic achievement of the experimental group who was instructed Turkish Language Course with constructive approach based on problem based learning performed a better success comparing with the control group who was instructed with only blended methods based on constructive vi approach. It was found that the experimental group students' attitude toward Turkish Language Course were higher than the attitudes of the control group students on the course. Using problem based learning effected the attitudes of the students to problem based learning in experimental group positively. A reasonable increase was noted in experimental group in terms of attitude points to problem based learning and a significant difference was observed in favor of experimental group for the attitudes of students to problem based learning.