The relationship between foreign language learning anxiety, attitude toward English language, language learning strategies and foreign language achievement
Yabancı dil öğrenme kaygısı, İngilizceye karşı tutum, dil öğrenme stratejileri ve yabancı dil başarısı arasındaki ilişki
  1. Tez No: 350091
  2. Yazar: ÇİLEM AYDOĞDU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SUNA AKALIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancı dil sınıf kaygısı, İngilizce dersine yönelik tutum, dil öğrenme stratejileri, yabancı dil başarısı, Foreign Language Classroom Anxiety, Attitude towards English Course, Language Learning Strategies, Foreign Language Achievement
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu araştırmanın amacı, yabancı dil kaygısı, İngilizce dersine yönelik tutum, dil öğrenme stratejileriyle akademik başarı arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırma örneklemi, Bingöl Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu hazırlık sınıfı öğrencilerinden oluşmaktadır. 100 öğrenci çalışmaya katılmıştır ve bu öğrenciler rastgele seçilmiştir. 30 maddelik İngilizce Dersine Yönelik Tutum anketi, 33 maddelik Yabancı Dil Sınıf Kaygısı envanteri, 52 maddelik Dil Öğrenme Stratejileri anketi ve de başarılarını ölçmek için Cambridge Üniversitesi tarafından Avrupa Ortak Başvuru Metni çerçevesine uygun olarak hazırlanmış Key English sınavı kullanılmıştır. Bu veriler Sosyal Bilimler İstatistik Programı (SPSS) 19.0 programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular göstermektedir ki kaygı düzeyleri yüksek olan öğrencilerin akademik başarısı daha düşüktür. Tutum puanları yüksek olan öğrencilerinse akademik başarıları daha yüksektir. Strateji kullanımı ve akademik başarı arasında da pozitif ve anlamlı bir korelasyon çıkmıştır. Başarılı öğrenciler sırasıyla üstbilişsel, bilişsel, telafi, bellek, sosyal ve en son olarak da duyuşsal stratejileri kullanmaktadır. Başarılı öğrenciler tarafından en sık kullanılan strateji türü üstbilişsel strateji, en az kullanılan ise duyuşsal stratejidir. Kaygı düzeylerine göre strateji kullanımına bakıldığında en çok telafi stratejileriyle arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Kaygılı öğrenciler en sık olarak telafi stratejilerini kullanmaktadır. Diğer strateji türleriyle kaygı arasında anlamlı bir ilişki çıkmamıştır. Tutum puanına göre strateji kullanımına bakıldığında ise bilişsel, üstbilişsel ve bellek stratejileri ile arasında anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Tutum puanları yüksek olan öğrencilerin bilişsel, üstbilişsel ve bellek stratejilerini daha çok kullandıkları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the relationship between foreign language classroom anxiety, attitude towards English course, language learning strategy use and academic achievement. The sample group of the study is 100 preparatory class students from Bingöl University. These students are chosen randomly. The scales used in present study are Attitude Toward English Course Scale consisting of 30 items, Foreign Language Classroom Anxiety Scale with 33 items, Language Learning Strategy Scale with 52 items and Key English Test which was prepared according to Common European Framework by Cambridge University. The data collected were analyzed by SPSS 19 programme. Findings indicated that students with high anxiety levels have low academic achievement. While the results show that students with high attitude levels have higher academic achievement. A meaningful relationship was found between strategy use and academic achievement. According to the analysis, more successful students use respectively the following strategies; metacognitive, cognitive, compensation, social, memory and affective. That is, the students whose academic achievement levels are high use metacognitive strategies most and affective strategies least. There is also a meaningful relationship between language learning strategies and foreign language classroom anxiety. Students whose anxiety levels are high use compensation strategies more. No meaningful relationship was found between the other subcategories of LLSs. It was also found that there was a meaningful relationship between attitude scores and strategy use. The students with high attitude scores use cognitive, metacognitive, memory strategies. No meaningful difference was found between affective, compensation and social strategy use and attitude scores.