Teachers and students' views on anxiety in English classrooms and attitudes towards English
İngilizce dersine yönelik tutum ve kaygılara ilişkin öğrenci ve öğretmen görüşlerinin incelenmesi
  1. Tez No: 241512
  2. Yazar: SONGÜL ÇELEBİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEŞE CABAROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmen, Öğrenci, Duyuşsal Faktörler, Kaygı, Motivasyon, Tutumlar, EFL, ELT, Teacher, Student, Affective Factors, Anxiety, Motivation, Attitudes, EFL, ELT
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Öğretmen olma sorumluluğu, kişilere, hem araç (öğretmen) hem de amaç (öğrenci) olarak fazla önem verdiği için, diğer mesleklerden farklı ve çok daha zordur. Öğretme süreci, büyük emek, sabır ve zaman gerektiren kişi gelişimini, o kişinin yardımıyla yapmayı içerir. Bu çalışmanın amacı, öğrencilerin ve İngilizce öğretmenlerinin yabancı bir dili öğrenme/öğretme ve dil öğrenmenin duyuşsal boyutları (kaygı ve tutumlar) arasındaki ilişki hakkında ne düşündüklerini ortaya çıkartmaktır. Veriler, hem nicel [Yabancı Dil Sınıf Kaygısı Ölçeği (FLCAS) (Dalkılıç, 2001), İngilizce Dersine Yönelik Tutum Anketi (Tunç, 2003)] hem de nitel (görüşme ve gözlem) veri toplama araçlarıyla, Adana ili Karaisalı ilçesindeki üç farklı ilköğretim okuluna devam eden altıncı sınıf öğrencilerinden toplanmıştır. Nicel verilerin sonuçlarına göre, öğrencilerle on altı görüşme (kaygıyla ilgili sekiz görüşme, tutumlarla ilgili sekiz görüşme) yapılmıştır. Ayrıca bu öğrencilerin öğretmenleriyle de İngilizce öğretmede kaygı ve tutum hakkındaki görüşlerini ortaya çıkarmak amacıyla görüşmeler yapılmıştır. Görüşmelere ek olarak, 2008-2009 eğitim-öğretim yılı II. döneminde her bir öğretmen sınıflarında üçer defa gözlenmiştir. Sonuçlar, öğretmenin sınıf içindeki hareket ve uygulamalarının, İngilizce dersinde değerlendirilmenin, sınıfta anadil ve yabancı dil kullanımının, oturma düzeni ve motivasyonun öğrencilerin sınıftaki kaygıları ve İngilizce dersine yönelik tutumlarıyla ilişkili olduğunu göstermiştir. Ayrıca öğrencilerin gereksinim ve ilgilerine uygun çeşitli aktivite uygulaması ve materyal kullanımının, öğrencilerin kaygı ve tutumları üzerinde etkili olduğu bulunmuştur. Bunlara ek olarak, öğrencilerin İngilizce öğrenirken hata yapma korkuları, arkadaşlarının tepkileri, aile baskısı ve özgüvenlerinin, öğrencilerin kaygıları üzerinde etkili olduğu görülmüştür. Diğer taraftan, öğrencilerin İngilizce öğrenmekteki amaçları ve İngilizce'yi bir ders veya yabancı bir dil olarak algılamalarının İngilizce dersine yönelik tutumları üzerinde etkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The responsibility of being a teacher is different and much more difficult than any other job in that it lends high importance to human beings as both the instrument (the teacher) and the aim (the student). The process of teaching involves the development of a person with the help of that person, which requires a great deal of effort, patience and time. The purpose of this study was to find what learners and ELT teachers thought about the relationship between learning/teaching a foreign language and affective dimensions of language learning (i.e. anxiety and attitudes). The data were collected through both quantitative [The Foreign Language Classroom Anxiety Scale (FLCAS) (developed by Horwitz et al. (1986) and translated into Turkish by Dalkılıç, 2001), and a Questionnaire on Attitudes Toward English (developed by Aiken (1979) and translated into Turkish by Tunç, 2003)] and qualitative (interviews and observation) data collection tools from sixth grade learners attending three different middle schools in Karaisalı, Adana, Turkey. Depending on the results of the quantitative data, sixteen interviews with learners (eight about anxiety, eight about attitudes) were conducted. Additionally, interviews with instructors of these learners were carried out in order to reveal their views regarding anxiety and attitudes in teaching English. In addition to interviews, each teacher was observed in their classrooms three times during the 2008-2009 academic year in the spring term. The results showed the acts and applications of the teacher in the classroom, being evaluated in English lesson, L1 and L2 use in the classroom, seating arrangement and motivation were related to students? anxiety in the classroom and their attitudes towards English lessons. Also, the inclusion of an assortment of activities and materials suitable to the learners? needs and interests were found to have positive influences on students? anxiety and attitudes. Additionally, students? fears of making errors in English (L2), their peers? reactions, family pressure, and self-confidence were found to be effectual on students? anxiety negatively. On the other hand, students? goals for learning English and their regarding English as a lesson vs. English as a foreign language were recognized to be effective on their attitudes towards English lessons.