Rasyonel sayıların öğretiminde karşılaşılan kavram yanılgıları ve hataların tespiti
Diagnosing the muisconceptions and errors in teaching rational numbers
- Tez No: 350092
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Rasyonel Sayılar Öğretimi, Kavram Yanılgısı, TeĢhis Test
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu araştırmada, 7. sınıfta okutulan Rasyonel Sayılar konusunda öğrencilerin hataları ve kavram yanılgıları araştırılmıĢşır. Araştırmada Erzurum ilindeki 7. sınıf öğrencileri evren olarak alındı. Ulaşılabilir evren ise Kocatepe Ortaokulu ve Köprüköy Y.B.O‟ndaki 7. Sınıf öğrencileridir. Bu okullardan seçilen 87 öğrenciye, araştırmacı tarafından geliştirilen“Rasyonel Sayılardaki Kavram Yanılgısını Teşhis Testi”uygulandı. Elde edilen veriler analiz edildi. Bu araştırma ile; öğrencilerin rasyonel sayıları kavramada, rasyonel sayılar ile işlem yapmada, rasyonel sayıların diğer sayı kümeleri ile olan ilişkilerini ifade etmede, rasyonel sayıları sıralamada, işlemlerin karışık olarak verildiği durumlarda işlem sırasını belirlemede ve tam sayılar konusundaki eksik öğrenmelerden kaynaklanan yanılgılarının ve hatalarının olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, the students errors and misconceptions about rational numbers have been studied. The research sample have been selected from 7. Grade student in Erzurum. Accessible sample were Kocatepe secondary school and Köprüköy boarding secondary school. The Concept Of Rational Numbers To Identify The Perception Test have been developed by the researcher a total of 87 students. Collected data have been analysed by using depriptive statistical tables and graphs. The main fudings points out that, the students have serious errors about rational numbers. They also have dificulties working with rational numbers and expressing the relation ship with rational numbers to other numbers. Many mistakes are squaring the rational numbers, determining the order of process. Also same defective learnings about integers have been determined.