From precarious employment to precarious life: A case of non-appointed teachers in Turkey
Güvencesiz çalışmadan güvencesiz yaşat şartlarına: Türkiye'de ataması yapılmayan öğretmenler örneği
  1. Tez No: 350160
  2. Yazar: SEHER SAĞIROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NECMİ ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Precarious Employment, Precarization of Labor, Precarious Culture, NonAppointed Teachers, Güvencesiz İstihdam, Emeğin Güvencesizleşmesi, Güvencesizlik Kültürü, Ataması Yapılmayan Öğretmenler
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
The debates on precarious employment and precarization of labor since the 1970s are significant to understand the neo-liberal transformation of labor market and sociocultural analysis of the new forms of production relations. This study aims to contribute to the academic debates on the precarization and precarious employment by exploring the working and life conditions of non-appointed teachers in Turkey. Nowadays, the non-appointed teachers have faced with the precarious working conditions both in public and private education sectors. As a result of the privatization of education services and the changes in the public employment of teachers, the non-appointed teachers have to live with the new forms of working life such as short-term, temporary, and insecure. Since these precarious conditions are not merely confined within their work places, this study aims to demonstrate that the feelings of precariousness have penetrated into every sphere of social life. In Turkish labor market, the precarious working conditions have brought about not only the precarious life experiences for the non-appointed teachers; but also their daily lives have discontinuously redefined by risks, anxieties and uncertainties.
Özet (Çeviri)
1970'lerden beri süregelen güvencesiz çalışma ve emeğin güvencesizleşmesi tartışmaları emek piyasasının neoliberal dönüşümünü anlamak ve yeni üretim ilişkilerinin sosyo-kültürel analizini yapmak için önemlidir. Bu çalışma Turkiye' de ataması yapılmayan öğretmenlerin çalışma ve yaşam koşullarını araştırarak güvencesizleşme ve güvencesiz çalışma tartışmalarına katkıda bulunmayıamaçlamaktadır. Günümüzde ataması yapılmayan öğretmenler hem özel hem de kamusal eğitim sektöründe güvencesiz çalışma koşulları ile karşı karşıya kalmaktadır. Eğitim hizmetlerinin özelleştirilmesinin ve öğretmenlerin kamu istihdamındaki değişikliklerin sonucu olarak, ataması yapılmayan öğretmenler çalışma yaşamının kısa süreli, geçici ve güvensiz yeni biçimleri ile yaşamak zorundalar. Güvencesizlik sadece işyerlerine özgü bir olgu olmadığı için, bu çalışma güvencesizlik hissiyatının sosyal hayatın bütün alanlarına sirayet ettiğini göstermeyi amaçlamaktadır. Türkiye'deki emek piyasasında güvencesiz çalışma koşulları ataması yapılmayan öğretmenler için yalnızca güvencesiz hayat deneyimlerine yol açmıyor, aynı zamanda onların gündelik hayatlarının sürekli olarak riskler, endişeler ve belirsizliklerle yeniden tanımlanmasına neden oluyor.