Asymmetric exchange rate intervention under inflation targeting regimes: The case of Turkey, 2002-2008
Enflasyon hedeflemesi rejimlerinde asimetrik döviz kuru müdahalesi: Türkiye örneği, 2002-2008
- Tez No: 350170
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN CÖMERT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Enflasyon Hedeflemesi, Merkez Bankacılığı, Döviz Kuru, Inflation Targeting, Central Banking, Exchange Rates
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Özellikle 2000'li yıllarla beraber bir dizi gelişmekte olan ülke dalgalı döviz kuru rejimini benimsedi ve beklentilerin ve toplam talebin control edilmesine dayanan enflasyon hedeflemesi rejimini uygulamaya başladı. Ancak bu dönem aynı zamanda da enflasyon hedeflemesi uygulayan gelişmekte olan ülkelerin büyük bir çoğunluğunun paralarının değerlenmesine tanıklık etti. Bu ülkelerde döviz kuru enflasyonu dizginlemek için zımni bir araç olarak kullanılıyor olabilir miydi? Bu soruyu yanıtlamak ve enflasyon hedeflemesi rejimi içerisinde enflasyonun belirleyicilerini araştırmak amacıyla bu çalışma Türkiye'nin 2002-2008 döneminde yaşadığı enflasyon hedeflemesi tecrübesini incelemektedir. Çalışmanın iki temel bulgusundan söz edilebilir. Birinci olarak, VAR modelinden çıkan sonuçlar göstermektedir ki, Türkiye'de enflasyonun bu dönemdeki temel belirleyenleri uluslararası emtia fiyatları ve döviz kurundaki değişimler gibi arz yanlı etkenlerdir. İkinci olarak ise, ampirik bulgular göstermektedir ki Türk Lirası'nın (TL) bu dönemde değerlenmesi, merkez bankasının döviz kuruna yönelik asimetrik politika duruşuyla ilişkilidir. Hem ekonometrik analizin, hem de betimleyici istatistiğin gösterdiği gibi merkez bankası bu dönemde TL'nin değerlenmesini tolere ederken, TL'nin değer kaybettiği durumlarda agresif bir şekilde hamle yapmıştır.
Özet (Çeviri)
Especially, after the 2000s, many developing countries let exchange rates float and began implementing inflation targeting regimes based on mainly manipulation of expectations and aggregate demand. However, most developing countries implementing inflation targeting regimes experienced considerable appreciation trends in their currencies. Might have exchange rates been utilized as implicit tools even under inflation targeting regimes in developing countries? To answer this question and investigate the determinants of inflation under an inflation targeting regime, as a case study, this thesis analyzes the Turkish experience with the inflation targeting regime by using monthly data between 2002 and 2008. There are two main findings of this study. First, the evidence from a Vector Autoregressive (VAR) model suggests that the main determinants of inflation in Turkey during this period are supply side factors such as international commodity prices and the variation in exchange rate rather than demand side factors. Second, empirical findings suggest that the appreciation of the TL is related to the deliberate asymmetric policy stance of the Bank with respect to the exchange rate. Both the econometric analysis from a VAR model and descriptive statistics indicate that appreciation of the Turkish lira was tolerated during the period under investigation whereas depreciation was responded aggressively by the central bank.