Benlik kurguları ve otantikliğin özgecilik üzerindeki yordayıcı gücünün incelenmesi
An investigation of the predictive role of the self-construal and authenticity on altruism
- Tez No: 350205
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TAHSİN İLHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Benlik Kurguları, Otantiklik, Özgecilik, Bireyci Benlik, İlişkisel Benlik, Toplulukçu Benlik, Self-Construal, Authenticity, Altruism, Relational self type, Individual self type, Collective self type
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmanın amacı benlik kurguları, otantiklik ve özgecilik arasındaki ilişkiyi Araştırma yer alan katılımcılar 20?52 yaş aralığında ( = 33.5; S= 7.44) 104 kadın ve 116 erkek olmak üzere toplam 220 kişiden oluşmaktadır. Verilerin toplanmasında Otantiklik Ölçeği, İlişkisel-Bireyci-Toplulukçu Benlik Ölçeği ve Özgecilik Ölçeği kullanılmıştır. Çalışma grubundan toplanan veriler SPSS 15.0 istatistik programıyla analiz edilmiştir. Araştırmada öne sürülen problemleri cevaplamak için t- testi ve aşamalı doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda elde edilen bulgulara göre özgecilik puanları cinsiyete göre farklılık göstermemektedir. Bunun yanında, özgecilik düzeyinin gelişim dönemlerine ve derneklerde gönüllü faaliyet gösterip göstermeme durumuna göre farklılaştığı bulunmuştur. Orta yetişkinler genç yetişkinlere göre; dernekte gönüllü olarak çalışanlar, dernekte gönüllü olarak çalışmayanlara göre daha yüksek özgecilik puanına sahiptirler. Yapılan çoklu doğrusal regresyon analizi bulgularına göre bireyci benlik kurgusu ve otantiklik, özgeciliği anlamlı şekilde yordamıştır. Ancak modele toplulukçu benlik kurgusu girildiğinde otantiklik ve bireyci benlik kurgusunun özgecilik üzerindeki yordama güçleri anlamsızlaşmıştır. Sonuçlar literatür ve kuramlar açısından tartışılmış, çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the relationships between self-construal, authenticity and altruism. Participants consist of 104 females and 116 males, aged ranged from 20-52 ( = 33.5, S = 7.44). The Authenticity Scale, Relational, Individual, Collective Self- Aspects Scale and the Altruism Scales were used to gather data. The data was analyzed with SPSS 15.0 statistics program. T-test and Hierarchic Multiple Regression analysis were used to examine the research questions. Findings showed that altruism score did not differentiate with respect to gender, the difference altruism scores were significant in terms of development stages and whether or not they did voluntary work in charity association. In other words, middle age adults have higher altruism scores comparison to young adults? scores and participants who work in charity associations have higher altruism scores comparison to participants who don?t work in charity associations. According to Hierarchic Multiple Regression analysis results altruism was predicted by individualistic self-construal and authenticity. However, when collectivistic self-construal entered the regression model, predictive powers of individualistic self-construal and authenticity were not significance on altruism. The results were discussed in terms of literature and theory, and several suggestions have been made.