Moda tasarımında animasyona dayalı figür varyasyonları çalışma materyali oluşturma
Creating practice materials for animation based figure variations in fashion design
- Tez No: 350215
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEŞE YAŞAR ÇEĞİNDİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Giyim Endüstrisi, Clothing Industry
- Anahtar Kelimeler: Moda İllüstrasyonu, Moda Figürü, 3D Figür, Fashion Illustrations, Fashion Figure, 3D Figure
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Giyim Endüstrisi ve Moda Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Giyim Endüstrisi ve Giyim Sanatları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Hazır giyim sektöründe tasarımın, üç boyutlu bir ürüne dönüştürülme sürecinin ilk basamağını, resimleme işlemi (moda illüstrasyonu) oluşturur. Moda illüstrasyonunun teknik, estetik ve görsellik açısından albenisi olmalıdır. Bu nedenle, moda tasarımcısının eğitiminin büyük kısmı moda illüstrasyonu hazırlama ve çizim teknikleri üzerinedir. Tasarım eğitimi almadıkları halde sektörde modelist olarak çalışan veya moda tasarımı alanı ile ilgilenmek isteyen bir çok kişinin fikirlerini ifade etmesine yardımcı olacak, işlem sürecini kısaltarak kolaylaştıracak bir çalışma materyalinin geliştirilmesinin önemli olduğu düşünülmektedir. Çalışmanın amacı, Giyim ve Moda Sektöründe, moda illüstrasyonu ve moda figürü hazırlama tekniklerinin irdelenmesi ve moda tasarımında kullanılacak üç boyutlu görüntülerden moda figürü ve varyasyonları oluşturarak bu alanda çalışmakta olan veya çalışmak isteyenlere bireysel öğrenmeyi destekleyen yardımcı bir araç sunmaktır. Problem, amaç, alt amaçlar, moda tasarımında kullanılan teknik terimlerin ve kavramların anlamları açıklanmıştır. Devamında kavramsal çerçeve ile ilgili araştırmalara yer verilmiştir. Moda illüstrasyonunun tanımı, tarihçesi (yıllara göre gelişim/değişim süreci), moda illüstrasyonunda kullanılan araç/gereçler, çizim ve boyama teknikleri, insan figürü çizim teknikleri, moda figürü hazırlama teknikleri ele alınıp örnek görsellerle konular desteklenmiştir. Moda figüründe kullanılan pozlar (duruşlar) irdelenmiş, kulanılan pozların kullanım tercihleri ve nedenlerine yer verilmiştir. Doğal insan figürü çizimleri ile moda figürü çizimleri karşılaştırılmış ve aralarındaki farklar vurgulanmıştır. Kullanılan yöntem, evren ve örneklemlere yer verilmiştir. Örnekleme alınan 3D programı için 10 kişiden oluşan uzman bir grubun görüşleri alınarak, modelin hangi program aracılığı ile gerçekleştirileceğine karar verilmiştir. 3Ds Max programı aracılığı ile çalışmada kullanılmak üzere, istenilen ölçü ve niteliklerde hedeflenen moda figürü (kadın) geliştirilmiştir. Geliştirilen moda figürüne istenilen niteliklerde farklı pozlar verdirilmiş ve modelin kendi etrafında 360 derecelik dönüşleri film olarak kaydedilmiştir. DVD?ye aktarılan animasyonlar çalışma materyali olarak adlandırılmıştır. Bulgular ve yorumlar kısmında, geliştirilen çalışma materyalinin etkinliğini test etmek amacı ile bir grup gönüllüye materyal kullandırılarak moda figürü giydirme etkinliği gerçekleştirilmiş ve çıkan sonuçlar gözlemlenerek değerlendirilmiştir. Araştırmanın son bölümünde ise sonuç ve önerilere yer verilmiştir. Elde edilen veriler ve örneklem grubunun görüşleri değerlendirilmiş, sonrasında yapılması planlanan çalışmalara ışık olması açısından bir takım önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Design in the garment industry, the first step of the process of conversion to a three-dimensional product makes illustration process (fashion illustration). Fashion illustration of technical should be aesthetic appeal and in terms of visuals. Therefore, a large part of the fashion illustrations, fashion designer?s education focuses on preparing and drawing techniques. A very big portion of the education process that the fashion designer goes through covers preparation of fashion illustrations and drawing techniques. Therefore, it is thought to be important to develop a practice material that would help those who work as a designer without any sector-related education or who are willing to start a career in this sector draw and design faster with ease. In the Garment Industry, the pictural mode (a fashion illustration) of the designed product is the first effective mode during the process of transforming the design into a three dimentional product. For this reason, a fashion illustration has to be appealing technically, aesthetically and visually. Knowing the techniques of fashion figure and fashion illustration preparations is essential for it leads to applying skills. Recognizing the drawing and designing equipment and knowing the technical terms is also essential for it facilitates the designing process. In the first part of this study, the problem, the purpose, sub-purposes, the definitions of the fashion terms and concepts are given. The second part of the study covers the researches about conceptual frames. The definition of fashion illustration, the history of fashion illustration (the chronological process of improvements and changes), the equipment used in fashion illustrations, techniques of drawing, dyeing, preparing fashion figures, drawing human figures are all covered in this study and exemplified with visuals. The positions (how they stand and pose) of the fashion figures and why those positions are preferred are also examined in this study. Natural human figure drawings and fashion figure drawings are compared and contrasted. In the third part of the study, a research has been done in order to determine which 3D animation software programme should be used for designing the 3D female fashion figure that would be used as a model. The programme has been chosen after asking the opinions of 10 experts. The female fashion figure has been developed, in desired measures and qualities, by using the programme called 3D Max. The developed figure has been made to stand in different positions (stances) and has been filmed while doing a 360 degrees turn around itself. The animations has been transferred to a DVD. The fourth part of the study covers the findings and observations. This material has been given to some volunteers in order to test its effectiveness. The volunteers used this material to dress the fashion figure. Afterwards, the results have been observed and interpreted. The fifth and the last part of the research covers the results and recommendations. The responses of the volunteers have been observed and then interpreted. With the light of the acquired data and examples, recommendations have been made for the studies that are planned for the future.