159 numaralı Ayntab Şer'iyye Sicili'nin transkripsiyonu ve değerlendirilmesi: H. 1322-1323, M. 1904-1905; sayfa 368-499
Transcription and assessment of the Şer'iyye Registry: H. 1322-1323, M. 1904-1905; pages 368-499
- Tez No: 350214
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. CELAL PEKDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Ayntab, ġer„îyye sicili, Ġ„lâm, Kassâm, Hüccet, Vakfiye, Ayntab, Islamic registly, Decision(Ġ‟lam), Kassâm, Script(Hüccet), Endowment(Vakfiye)
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 341
Özet
Hicri 1322- 1323 (M.1904-1905) tarihli, 159 Numaralı Ayntap Şer'iyye Sicili Toplam 250 varaktan oluşmaktadır. Bu çalışmada son 125 varağın son 60 varagının trankripsiyonu yapılmıştır. Bu tarih 5 Rebiülevvel 1322'de başlayıp 1 Rebiülevvel 1323 tarihinde son bulmaktadır. Bu kısımda toplam 166 dava tespit edilmiştir. Bu davalar; tereke, müderris, imam, vekâlet, vasi tayini, nafaka, alım-satım, gasb, hırsızlık gibi konuları ihtivâ etmektedir. Bu konular da hüküm konuları başlığında okuyucuya tablolar halinde sunulmuştur. Çalışılan Şer'iyye sicilinden haraketle Ayntab'ın sosyal, siyasal, ekonomik hayatı hakkında okuyucuya bilgi sunulmak amaçlanmıştır. Hükümler içinde tespit edilen köy, mahalle, askeri bölükler tespit edilerek Ayntab'ın o dönemki coğrafyasına ışık tutulmuştur.Ayrıca 159 Numaralı Ayntab şer`îyye sicili içerisinde Ermeni isimleri tespit edilmiştir ve bunlar toblolar halinde okuyucuya sunulmuştur. Bunun yanı sıra Ermenilerinde sorunlarını Şer'i Mahkemeler kanalı ile çözdükleri de tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The transcription and evaluation of Ayıntap Islamic law?s registry number 159. (Muslim calender 1322-1323, gregorion calendar 1904-1905. Pages 368-499)Ayıntap?s Islamic law?s registry numbered 159 between 1322-1323 (g.1904-1905) in Muslim calendar consists of 250 sheets.In this study, transcriptions of 125. This date started in 5 Rebiülevvel and ended in 1 Rebiülevvel 1323. In thıs section 166 cases have been identified. These cases consist of inheritance, proffesor, imam, attorneyship, determination of vast, alimony, shopping, extortion and theft. These topics are presented in the tables for readers under title of provision of subjects. The aim is to give hence information for about Ayıntap?s social, political, economical life occanting to Islamic law registry geography of Ayıntap has deeply been lighted by identifying villages, neighborhood, military troops in the provisions.Furthermorse, in Islamic law egistry numbered 159, Armenian names have been identified and these names were given for readers in the tables. Also it was identified that Armenian problems had been solved in the Islamic courts.