Stalin'in ölümünün Türk basınındaki yankıları
Repercussions of Stalin's death, on the Turkish press
- Tez No: 350250
- Danışmanlar: PROF. DR. NEŞE ÖZDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, Türk İnkılap Tarihi, Uluslararası İlişkiler, History, History of Turkish Revolution, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Stalin, Stalin‟in ölümü, Türk basını, Türk- Sovyet iliĢkileri, Stalin, Stalin‟s death, Turkish Press, the Turco-Soviet relation
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Sovyetler Birliği lideri Stalin‟in ölümünün Türk basınında yankı bulması ve bu çerçevede dile getirilen Stalin‟e iliĢkin yorum ve tarihsel olaylar, bu tezin temel sorunsalını oluĢturmaktadır. Bu kapsamda üç ana bölüm dahilinde hazırlanan çalıĢmada, Stalin‟in ağır hastalığı öğrenildiğinde basının buna nasıl dikkat çektiği birinci bölümde ele alınmakta, sağlık durumuyla ilgili geliĢmeler de yine bu bölümde bulunmaktadır.Stalin‟in ölümüyle iliĢkilendirilen bilgiler ikinci ana bölüme aittir. Yönetim kadrosunda yapılan değiĢiklikler ve bunun sonrasında beklenen siyasi geliĢmeler de yine bu kısımda incelenmektedir. Son bölümde, Sovyet liderinin vefatının ardından gerçekleĢtirilen defin ve taziyeye dair haberler baĢta olmak üzere, peyklerle ilgili yansımalar da uluslararası diğer geliĢmelerin dahilinde bahsedilen konular arasındadır. Özetle, Stalin‟in ölümü ve bu ölümün yansımaları kapsamında, arka planda belirli baĢlıklarla verilmeye çalıĢılan politik sürecin Türkiye-SSCB iliĢkisini de aydınlattığı ve dönemin basınına yansıma tarzı ve derecesi de sonuç olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
This MA thesis focuses on the topic of the repercussions of Stalin‟s death on the Turkish public opion as well as the historical events following this death. In this regard, the thesis consists of three main chapters. The first chapter deals with the Turkish Press‟ reaction on the inital information about Stalin‟s severe health state and worsening health conditions. The information related Stalin‟s death is the principal topic of the second chapter. This chapter also includes the events that followed Stalin's death including the struggle for leadership and possible political changes. In the final chapter, a variety of issues related the death of Stalin -primarily the news about the funeral ceremony and condelences on his death- and the death‟s effect both on the Soviet satellite states and in the world are studied. In short, Stalin‟s death and its repercussions on the Turkish Press point out the important political era in the Turco-Soviet relations and also the level and nature of reflection on domestic and international politics.