Rehberlik servisleri tarafından uygulanan bireyi tanıma tekniklerine ilişkin öğrenci görüşlerinin incelenmesi
An analyse of student opinion related to the recognizing individual techniques applied by guidance and counseling services
  1. Tez No: 350249
  2. Yazar: MUHAMMET AYKUTHAN ULUSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAŞARAN GENÇDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bireyi Tanıma Teknikleri, Psikolojik Test, Test Dışı Ölçme Teknikleri, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu çalışmanın amacı ilköğretim 7 ve 8. Sınıf öğrencilerinin rehberlik servisleri tarafından uygulanan bireyi tanıma tekniklerine ilişkin görüşlerini incelemektir. Ayrıca araştırmada, öğrencilerin görüşleri yerleşim yeri, cinsiyet ve sınıf düzeyi değişkenlerine göre incelenmiştir. Araştırmanın örneklemi ulaşılabilirliğin kolay olması sebebiyle Erzurum, Kars, Kahramanmaraş ve Bursa illerindeki seçilen okullarda 2011-2012 eğitim öğretim yılında öğrenim gören 1765 öğrenci ve 38 rehber öğretmenden oluşmaktadır. Araştırmada, araştırmacı tarafından geliştirilen Bireyi Tanıma Teknikleri Çalışmalarını Değerlendirme Anketi ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Araştırmanın verileri analizinde Aritmetik Ortalama, Standart Sapma Ki-kare Testi, Frekans Analizi, Bağımsız Gruplar İçin t Testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda öğrencilerin görüşleri ile yerleşim yerleri, cinsiyet ve sınıf düzeyleri açısından anlamlı bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between the primary education students? 7 and 8. class of student opininons related to the recognizing individual techniques applied by guidance and counseling services. Additionally in this research students? opinions are examined according to settlement, sex and grade level variables. The sample of this study consist of primary students who attend Erzurum, Kars, Kahramanmaraş and Bursa different schools 1765 students and 38 counselor in 2010 ? 2011 academic year. Individual Recognition Techniques Assessment Questionnaire and Personal Information Form were used in the study. Arithmetic mean, standard deviation, chi-square, frequency analysis, independent sample t test were used for the data analysis. According to finding in terms of students? opinions, sex and grade level was found significant relationship.