Silience and Defeat: The shock of colonization in Chinua Achebe's Things Fall Apart and Abdelrahman Munif's Cities of Salt
Sessizlik ve Yenilgi: Chinua Achebe'nin Things Fall Apart adlı eseri ve Abdelrahman Munif'in Cities of Salt adlı eserindeki sömürgeleşme şoku
- Tez No: 350254
 - Danışmanlar: PROF. DR. MOHAMED BAKARI
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
 - Anahtar Kelimeler: kolonyalizm, görülmekte, sessizlik, karşı-anlatı, pisko
 - Yıl: 2012
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Fatih Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 75
Özet
Postkolonyal dönemde, kolonyalizmi yaşamış ülkeler o dönemin mirasını hâlâ taşımaktadır. Kolonyalizm mirasının yanı sıra, kolonyal kraliyet nüfuzuna maruz kalmış ve beraberinde köklü aşağlık dugsunu yaşamış eski kolonilerin, bugün petrol zengini olan ülkeler dahil, neo-kolonyalizm farklı bir formuna maruz kalmaktadırlar. Buna yanıt olarak, bu gerçeğin içinden gelen postkolonyal yazarlar geçmiş ve bugünkü yabancı müdahaleleri kınamaktadırlar. Bu karşı koyuş Nijeryalı yazar Chinua Achebe'nin Parçalanma ve Suudi Arabistanlı-Iraklı yazar Abdulrahman Munif'in Tuzdan Kentler eserinde görülmektedir. Bu çalışmada kolonizasyonun yerli halkların piskolojisi üzerinde yaratığı etkiler ele elınmaktadır. Bu konu hem Parçalanma, hem de Tuzdan Kentler'in birinci cildinin ilk on bölümü mercek altına alınarak incelenecektir. Bu çalışmanın bir kısmı dış mudahelenin öncesini ve sonrasını kapsayan hayat karelerine odaklanacaktır. Ancak bu çalışmanın büyük bölümü her iki yazarın kolonizasyon şokunu ve yabancıların varlığının nasıl yerli halkı yenilgiye uğrattığı ve onları nasıl sessizliğe ittiğni, işleyişlerini ele almaktadır.Key WordsColonialism, interference, silence, counter-narrative, psycho
Özet (Çeviri)
In the era of post-colonialism, the once-colonized countries still suffer from a legacy of the colonial period. A part of the legacy, however, can be seen through the deep-rooted feeling of inferiority by the colonized subject and through the dominance of imperial policy in former colonies, among them oil-rich states now undergoing a form of neo-colonialism. In response, however, many post-colonial writers have emerged to voice their denunciation of past and present practices of foreign interventions. This resistance can be observed in works such as Things Fall Apart by the Nigerian author Chinua Achebe, and Cities of Salt by the Saudi-Iraqi writer Abdulrahman Munif. This study seeks to examine the dire consequences and implications of colonization on indigenous peoples? psyches. These issues will be investigated through the events in both Things Fall Apart of Cities of Salt, The Wilderness (Al-Teeh). As a result, some of this study will focus on portrayals of life in these two novels before and immediately after colonization. The largest part of this study will be devoted to analyzing how each depicts the native people as they suffer the shock of colonization, and how the presence of foreigners defeats and silence them.