Kişilik psikolojik sahiplenme ve örgütsel sessizlik arasındaki ilişkilerin analizi
The analysis of the relationships between personality psychological ownership and organizational silience
- Tez No: 640458
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kişilik, Örgütsel sessizlik, Psikolojik Sahiplenme, Personality, Organizational Silence, Psychological Ownership
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Psikolojik sahiplenme ve örgütsel sessizlik işletmelerin başarılarının önemli birer unsurudur. Örgütsel sessizliği engellemek için gereken dinamikler fikirlerin açıkça ortaya konmasının çok değerli olduğu günümüzde gittikçe önem kazanmaktadır. Çalışmamızda bu unsurlardan biri psikolojik sahiplenme bir diğeri de kişilik olarak ele alınmıştır. Kişilik birçok konuda olduğu gibi iş hayatımızdaki davranışlar üzerinde de önemli bir belirleyicidir. Farklı kişilik özellikleri çalışanların sessizliğe ilişkin tutum ve davranışlarını etkileyecektir. Bunun yanında kurumunu sahiplenen çalışanlar, kurum yararına fikirlerini açıkça dile getirmek konusunda daha istekli olacaktır. Araştırmanın amacı, kişiliğin ve kişiliğin alt unsurlarının ve psikolojik sahiplenmenin örgütsel sessizlik üzerindeki etkilerini ve kavramlar arasındaki ilişkileri incelemektir. Araştırmanın evreni, İstanbul ilinde çalışan kişilerden oluşmaktadır. Ankete katılan kişiler ofis ortamında çalışan, beyaz yakalı çalışanlardan oluşmaktadır. Literatür taraması yapılarak elde edilen bilgiler ışığında Beş Faktörlü Kişilik Ölçeği, Örgütsel Sessizlik Ölçeği ve Psikolojik Sahiplenme Ölçeği örneklem grubuna uygulanmıştır. Elde edilen anketlerden hatalı ve eksik olanlar dışında kalan toplam 207 anket SPSS paket programıyla analiz edilip değerlendirme yapılmıştır. Verilerin analizinde, betimleyici istatistikler, güvenilirlik analizi ve doğrulayıcı faktör analizi kullanılmıştır. Araştırmada değişkenler arasındaki ilişkilerin saptanmasında Regresyon ve Pearson Korelasyon analizlerinden yararlanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre psikolojik sahiplenmenin örgütsel sessizlik üzerinde anlamlı etkilerinin olduğu tespit edilmiştir. Kişiliğinin dışa dönüklük alt boyutu savunma amaçlı sessizlikle negatif yönde, sorumluluk boyutu ise örgüt yararına seslilik ile pozitif yönde ilişkili bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Psychological ownership and organizational silence are important elements of the success of businesses. The dynamics required to prevent organizational silence are gaining more and more importance today where it is very valuable for employees to express ideas clearly. In current study, one of these dynamics is considered as psychological ownership and the other is considered as personality. Personality is an important determinant on behaviors in our business life as well as in many other areas. Different personality traits will determine employees' attitudes and behaviors towards silence. In addition, employees who feel high levels of psychological ownership for the organization will be more willing to express their opinions openly for the benefit of the organization. The purpose of the study is to investigate the effects of personality and psychological ownership on organizational silence. The universe of the research consists of people working in Istanbul. The respondents are individuals who work in the office environment, which we call white collar. In the light of the information obtained by scanning the literature, Five Factor Personality Scale, Organizational Silence Scale and Psychological Ownership Scale were applied to the sample group. A total of 207 questionnaires, other than faulty and missing ones, were analyzed and evaluated by SPSS package program. Descriptive statistics, reliability analysis and confirmatory factor analysis were used in the analysis of the data. In the research, Regression and Pearson Correlation analysis were used to determine the relationships between variables. Findings revealed that psychological ownership had significant effects on organizational silence. Extroversion subscale of the participants' personality was negatively associated with defensive silence and conscientiousness was positively associated with slience fort he benefit of the organization.