The effects of team flexibility and team foresight on product and team performance in new product development projects
Yeni ürün geliştirme projelerinde takım esnekliğinin ve takım uzgörüsünün ürün ve takım perfomansına etkisi
- Tez No: 350255
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL ZAİM, DOÇ. DR. AYŞE GÜNSEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Takım Esnekliği, Takım Uzgörüsü, Yeni Ürün Geliştirme Performansı, Team Flexibility, Team Foresight, New Product Development Performance
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Belirsizliğin damgasını vurduğu günümüz iş dünyasında, örgütlenme ve strateji geliştirme noktasında yeni yöntemlere ihtiyaç duyulmaktadır. Böylesi bir çevrede, firmalar?bilhassa ileri-teknoloji üreticileri?çeşitli pazar alternatifleri oluşturma ve stratejik konumlarını güçlendirme maksadıyla yeni ürün geliştirme (YÜG) takımlarını kullanmaktalardır. Bu bağlamda, geleceği proaktif bir biçimde öngörme ve şekillendirme manasına gelen uzgörüsü teknoloji ve inovasyon yönetimi literatüründe henüz filizlenen bir fenomendir. Belirsiz bir gelecekle başa çıkmada önemli rolü olduğu düşünülen uzgörü yeteneğinin gittikçe büyüyen ehemmiyetine karşın ona dair yürütülen ampirik çalışmalar kısıtlıdır. Bu çalışma kaynak tabanlı görüşü, dinamik yetenekler ve anlamlandırma kuramlarını temel alarak, takım uzgörüsü kavramının öncüllerini ve sonuçlanırını YÜG bağlamında incelemektedir. 275 YÜG projesinden elde edilen verilerin?kısmi en küçük kareler yöntemi yapısal eşitlik modeli kullanılarak?analize tabii tutulması neticesinde araştırmacı, takım esnekliğinin takım uzgörüsünün önemli bir öncülü olduğu sonucuna ulaşmıştır. Bununla birlikte, takım uzgörüsü ve ürün geliştirme hızı arasındaki karşılıklı ilişki incelendiğinde, sonuçlar ürün geliştirme hızının direkt olarak; (i) dış çevrenin sistematik bir biçimde gözetlenmesine ve böylece yeni enformasyonun dış çevreden edinilmesine (çevresel tarama) ve (ii) geleceğe dair öngörülen alternatiflerden birisinin meşrulaştırılmasına ve geleceğe bu öngörü vasıtasıyla hazırlanılmasına (takım proaktifliği) bağlı olduğunu gözler önüne sermiştir. Ayrıca, araştırma bulguları ürün geliştirme hızının?YÜG projelerinin pazar başarısını etkileyen mühim bir etmen olması bakımından?kritik bir öneme sahip olduğunu göstermiştir. Dolayısıyla, bu çalışmanın bulguları yeni ürünlerin başarılı bir biçimde geliştirilmesinde ve zamanında pazara sürülmesinde takım esnekliği ve takım uzgörüsü arasındaki etkileşimin hayati bir rol üstlendiğini ortaya koymuştur. Yöneticiler yeni ürün başarısında anahtar bir role sahip olan ilk-giren avantajını elde etmek ve sürekli kılmak için takım uzgörüsünü desteklemeli ve güçlendirmelilerdir. Bilhassa, yöneticiler YÜG boyunca geleceğin doğasında varolan belirsizliğin ötesine geçebilmek için esnek bir çalışma ortamı oluşturmalılardır.
Özet (Çeviri)
Today's uncertain business environment requires new forms of organizing and strategizing. In such an environment, firms in general, high-technology firms in particular, use new product development (NPD) teams to create multiple alternatives for the market and improve their strategic positions. In this sense, foresight which implies both anticipating and designing the future in a proactive manner, appears as an emergent phenomenon in the technology and innovation management literature. Despite the growing awareness of the importance of foresight capability in terms of handling the uncertain future, empirical research on team foresight is scant. Based on the resource-based view of the firm, theory of dynamic capabilities, and sensemaking theory, this research explores the antecedents and consequences of team foresight within the NPD context. In studying the data from 275 NPD projects using the partial least squares structural equation modeling (PLS-SEM), the researcher finds that team flexibility is a significant antecedent of team foresight. Moreover, regarding the interrelationships amongst team foresight and product development speed, the results particularly address that the product development speed is directly dependent on (i) having a mechanism to systematically monitor the external business environment and to acquire the latest information (i.e., environmental scanning), and (ii) proactively enacting one of the possible future alternatives and seeing the future through these projections (i.e., team proactivity). Furthermore, the research evidence suggests that product development speed is a crucial indicator of the market success of NPD projects. By extension, this research indicates that considering the team flexibility as an antecedent of team foresights, new products can be successfully developed and launched in a timely manner. Managers should support and promote team foresight in order to obtain and maintain the first-mover advantage as a key to the new product success. Specifically, managers should also provide a flexible work environment to go beyond the boundaries of uncertainty which the future is by definition during the NPD projects.