İzmirli İsmail Hakkı'nın İlm-i Hilâf adlı eserinin fıkıh usûlü açısından değerlendirilmesi
The evaluation of the work of Ismail Hakkı named Ilm-i Hılaf according to the Islamic Law
  1. Tez No: 350270
  2. Yazar: RUKİYE GÖGEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SABRİ ERTURHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İzmirli İsmail Hakkı, Fıkıh Usulü, Hilâf, İlm-i Hilâf, Mezhep, İhtilaf, Izmirli Ismail Hakkı, Fıkıh Usulü, Hılaf, Ilm-i Hılaf
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
İzmirli İsmail Hakkı, ülkemizde yetişen önemli bilginlerden biridir. O'nun İslami ilimler alanında çok sayıda eseri bulunmaktadır. Bu eserler içerisinde İlm-i Hilâf önemli bir yere sahiptir. Eserin önemi, alanında yazılmış ilk Türkçe kaynak olmasından kaynaklanmaktadır. Tezimizde bu eseri Fıkıh Usûlü açısından değerlendirmeye çalıştık.Bu çalışma bir giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde İzmirli İsmail Hakkı'nın hayatı, tahsili, eserleri ve fıkıh anlayışı üzerinde durulmuştur. Yine bu bölümde hilâf ilminin tanımı, doğuşu ve hilâf ilmi hakkında yazılan eserlere değinilmiştir.Birinci bölümde, İzmirli İsmail Hakkı'nın ele aldığı şer'î delillerden ictihâd, fetvâ ve tercih konularına yer verilmiştir.İkinci bölümde, İzmirli İsmail Hakkı'nın bazı alanlara etkisi ve O'nun hakkında yapılan değerlendirmeler üzerinde durulmuştur. Sonuç bölümünde ise kısa bir değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Ismail Hakki Izmirli is one of the growing important scholars in Turkey. There are a large number of his works In the field of Islamic Studies. Ilm-ı Hılaf have an important place in these works. The importance of the work is due to the fact that the first Turkish sources written in the field. Our thesis has tried to evaluate this work in terms of Jurisprudence Procedure.This study consists of an introduction and two parts. In the introduction, focused on his life, his education, his works and his understanding of fiqh. Also in this section, focused on the definition of Ilm-ı Hılaf, the emergence and post about scientific works of contradiction mentioned.In the first chapter, Izmir Ismail Hakkı evidence dealt with the case law of Shari'a, fatwa, choice are introduced.In the second part, the effect of Ismail Hakkı some areas and focused on the assessments made about him. In the last chapter was a short assessment.