Muş yöresinde toplum kökenli Klebsiella suşlarının antimikrobiyal duyarlılığının araştırılması
A research of antimicrobial susceptibility of community-acquired Klebsiella strains in Muş region
  1. Tez No: 350311
  2. Yazar: MUHAMET SEYİT POLAT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HANİFİ KÖRKOCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Toplum kökenli Klebsiella spp, antimikrobiyal duyarlılık, GSBL, Community-acquired Klebsiella spp, antimicrobial susceptibility, ESBL
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muş Alparslan Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Klebsiella spp. hastane enfeksiyonlarına neden olmakla birlikte toplum kökenli enfeksiyonlara da yol açabilmektedir. Toplumdaki bireylerin bulunduğu ortamda kişiden kişiye teması veya kişisel eşyaların kullanımı toplum kökenli enfeksiyonlara neden olabilmektedir. Bu nedenle toplum kökenli enfeksiyonlara yol açan Klebsiella spp. taşıyıcılığı önem arz etmektedir. Bu tez çalışmasıyla toplum kökenli Klebsiella suşlarının antimikrobiyal duyarlılıklarının ortaya konulması amaçlandı. Bu amaç ile Muş ili devlet hastanesine başvuran 332 poliklinik hastasına ait dışkı örnekleri izolasyon amacıyla kullanıldı. Dışkı örneklerinden 23 (%6.93) adet Klebsiella spp. izole edilmiştir. Çalışmada ayrıca poliklinik hastalarından izole edilen 11 idrar izolatı kullanıldı. Dışkı örneklerinden izole edilen izolatlardan 19 suş K. pneumoniae, 2 suş K. oxytoca, 1 suş K. ozaenae ve 1 suş K. rhinoscleromatis olarak identifiye edildi. İdrar izolatlarının tamamı K. pneumoniae olarak identifiye edildiler. İzolatların antimikrobiyal duyarlılıkları disk difüzyon yöntemiyle ortaya konuldu. Zon çaplarının değerlendirilmesi Klinik ve Laboratuvar Standartları Enstitüsünün (Clinical and Laboratory Standards Institute, CLSI) kriterlerine göre yapıldı. Çalışma sonucunda antibiyotiklere karşı çeşitli oranlarda duyarlılık tespit edildi. İzolatlara en etkili antimikrobiyal ajanların sırasıyla; imipenem, amikasin ve ofloksasin (%100); siprofloksasin, gentamisin ve kloramfenikol (%97.06); sefepim ve tobramisin (%94.12); seftazidim, sefotaksim ve aztreonam (%91.18); amoksisilin/klavulonik asit (%88.24); sefuroksim ve sefazolin (%82.35) olduğu tespit edildi. Antimikrobiyal direnç düşük oranlarda tespit edildi. Ayrıca suşlarda GSBL tespit edilmedi. Sonuç olarak; bölgemizde toplum kökenli Klebsiella izolatlarında önemli derecede antimikrobiyal direnç tespit edilmemiştir.
Özet (Çeviri)
Klebsiella spp. can lead to community-acquired infections while its species cause hospital infections. Community-acquired infections by them may be caused owing to contact from person to person or use of your personal belongings. Therefore Klebsiella spp. Carriage that cause community-acquired infections is important. With this thesis, the antimicrobial susceptibility of community-acquired strains of Klebsiella was aimed to reveal. Total 332 stool samples taken from outpatients applied Muş state hospital were used for isolation for this aim. 23 Klebsiella spp. strains was isolated at ratio of 6.93% from 332 stool samples. In addition, 11 urine strains isolated from outpatients were used in the study. Fecal Klebsiella isolates were identifed as following; 19 K. pneumoniae, 2 K. oxytoca, 1 K. ozaenae and 1 K. rhinoscleromatis. All of urine isolates were identified as K. pneumoniae. Antimicrobial susceptibility of isolates were examined using disc diffision technique. Evaluation of zone diameter of test strains were carried out according to Clinical and Laboratory Standards Institute (CLSI). Findings of the study show that test strains have sensitivity to test antibiotics in various rates. The most effective antimicrobial agents against to isolates were imipenem, amikacin and ofloxacin (100%); ciprofloxacin, gentamicin and chloramphenicol (97.06%); cefepime and tobramycin (94.12%); ceftazidime, cefotaxime and aztreonam (91.18%); amoxicillin/clavulanic acid (88.24%); cefazolin and cefuroxime (82.35%), respectively. Antimicrobial resistance was detected at low levels while ESBL was not detected. As a result, significant antimicrobial resistance was not detected in community-acquired Klebsiella isolates in our region.