Hemşirelik öğrencilerinde nazal Staphylococcus aureus bakterilerinin araştırılması
Investigation of bacteria in nursing students nasal Staphylococcus aureus
  1. Tez No: 350313
  2. Yazar: ÖMER ÖMEROĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HANİFİ KÖRKOCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: S. aureus, hemşirelik öğrencileri, nazal taşıyıcılık, hastane enfeksiyonu, S. aureus, nursing students, nasal carriage, hospital-acquired infection
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muş Alparslan Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Staphylococcus aureus hastane enfeksiyonlarına neden olabilmektedir. Sağlık personeli, hastane enfeksiyonlarının oluşumunda önemli dercede rol oynamaktadır. Bu nedenle nazal S. aureus taşıyıcılığı önem arz etmektedir. Çalışmamızda Hemşirelik öğrencilerinin hastane kökenli S. aureusenfeksiyonları yönünden rezervuar teşkil edip etmedikleri, bununla birlikte hastane kökenli S. aureus yönünden hangi derecede kolonizasyona maruz kaldıklarının araştırılması amaçlandı. Çalışmada, 156 Hemşirelik bölümü öğrencisi ve 90 kontrol grubuna ait olmak üzere toplam 246 kişiden steril eküvyonlarla alınan nazal sürüntü örnekleri alındı. Suşların izolasyonunda mannitol salt agar kullanılırken, teşhisleri (identifikasyon) klasik yöntemlerle yapıldı. İzolatların antimikrobiyal duyarlılıkları Klinik ve Laboratuvar Standartları Enstitüsünün (Clinical and Laboratory Standards Institute, CLSI) yöntemlerine göre yapıldı. Çalışma ve kontrol grubu bulguları ki-kare (x2) testi ile istatistiksel olarak karşılaştırılarak analiz edildi. Çalışma sonucunda hemşirelik öğrencilerinde %15,38 oranında taşıyıcılık tespit edilirken, kontrol grubunda %21,1 oranında taşıyıcılık tespit edildi. Hemşirelik öğrencilerinde ve kontrol grubunda metisillin resistant S. aureus (MRSA) tespit edilmedi. Çalışmada kullanılan antibiyotiklere karşı çeşitli oranlarda duyarlılık tespit edildi. Yapılan istatistiksel analiz sonucunda, hastane kökenli izolatlara ait özellikler yönünden hemşirelik öğrencileri lehine anlamlı bir fark tespit edilmedi. Sonuç olarak; hemşirelik öğrencilerinin hastane kökenli izolatlara ait antimikrobiyal direnç, slime oluşturma, ß hemoliz ve kristal viyole reaksiyonu özelliklere sahip S. aureus suşları açısından bir rezervuar teşkil etmediği tespit edilmiştir. Bununla birlikte öğrencilerde hastane kökenli S. aureus kolonizasyonu belirlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
Staphylococcus aureus can cause hospital infections. Health staff plays a major role to cause in terms of nasal carriage hospital infections. In this regard, nasal S. aureus carriage is of great importance. The aim of this study is to investigate whether nursing students constitute a reservoir for hospital-acquired S. aureus infections and to which extent they exposure to colonization in terms of hospital-acquired S. aureus. For this aim, nasal swab samples were taken from 156 nursing students and 90 from the control group ?total 246 people- by sterile swab conventianal method. Mannitol salt agar was used for the isolation of strains the conventional method was used to identify test microorganisms. The antimicrobial susceptibility of isolates was determined by disk diffusion according to CLSI. Findings of the study and control groups were analyzed by chi-square test by statistical comparison. As a result of the study, a rate of %15.38 nasal carriage was detected for nursing students while a rate of %21.1 of carriage was detected in the control group.Meticillin resistant S. aureus (MRSA) wasn?t detected from nursing students and control group. Sensitivities of antibiotics which were used in this study were determined at various rates. As a result of the statistical analysis, a significant difference in favour of nursing students wasn?t detected in terms of the features of hospital-acquired isolates. As conclusion, it has been determined that nursing students didn?t constitute a reservoir for of S .aureus strains having antimicrobial resistance, slime production, ß hemolysis and crystal violet reaction features which belong to hospital-acquired isolates. Moreover, hospital-acquired S. aureus colonization wasn?t detected in samples taken from students.