Gaziantep'te hemşirelik öğrencileri ve çalışan hemşirelerin hastalıklarda folklorik ve alternetif tıbbi uygulamalar konusundaki görüş ve tutumları
The attitudes and opinions of the nursery student and working nurses about the diseases of folkloric medicine and alternative medicinea at the Gaziantep
  1. Tez No: 156242
  2. Yazar: ASİYE ATAK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HALUK SAVAŞ, Y.DOÇ.DR. GÜLÜMSER SERTBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Folk Medicine, Alternative Medicine, Nurse, Disease, Psychiatry. via
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi GAZİANTEP'TE HEMŞİRELİK ÖĞRENCİLERİ VE ÇALIŞAN HEMŞİRELERİN HASTALIKLARDA FOLKLORİK VE ALTERNATİF TIBBİ UYGULAMALAR KONUSUNDAKİ GÖRÜŞ VE TUTUMLARI Asiye ATAK Gaziantep Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Psikiyatri Hemşireliği Anabilim Dalı Tez Yöneticileri: Doç. Dr. Haluk Asuman SAVAŞ Yrd. Doç. Dr. Gülümser SERTBAŞ Eylül-2004,74 sayfa Alternatif tıpta geniş halk kitlelerinin bırakamadığı bir çok ilkel, büyüsel inanç ve uygulamaların olduğu bilinmektedir. Bu etkinlik, ruh hastalılarının sağaltımı alanına daha özel bir önem vermekte ve kavramsal temellerini oluşturmak için psikolojinin terminolojisini kullanmaktadır. Ayrıca toplumda“alternatif tıbbi yöntemlerin ruhsal hastalıklarda daha iyi geldiğine”ilişkin yaygm bir ön yargı ve çare arama davranışı mevcuttur. Bu çalışmada hemşirelik öğrencilerinde ve çalışan hemşirelerde alternatif tıbbı yöntemler konusunda bilgi, inanç, görüş, tutum, ve başvuru davranışlarını, araştırmayı amaçladık. Bu çalışmada; çalışan 100 hemşire ve 100 hemşirelik öğrencisinin sosyodemografik verileri, başvurma nedenleri, konulan“tanı'lar, uygulanan ”tedavi“ yöntemleri ve alternatif tıbbi yöntemler konusundaki davranış, bilgi, tutum ve inançları araştırıldı. Bunların çoğunluğunun (%68) 20-25 yaş aralığında olduğu, bekar (%81) olduğu, %63'ünün ebeveynlerinin bir il merkezinde yaşadıkları saptanmıştır. İlginç bir bulgu olarak; alternatif tıbbi yöntemler ebevyni il merkezinde yaşayanlar arasında daha fazla rağbet görmüştür. Denekler alternatif tıbbi yönteme her türlü hastalık için başvurmuşlar, ilk sırada ise enfeksiyon hastalıkları (%9) yer almıştır. Alternatif tıbbi yöntemlerden çare olarak en sık bitkisel tıp (%31), en yararlı bulunan ise kaphca-ıhca (%64.5), en sık başvurulan tıp dışı yöntem uygulayan kişi sıfatı için ise biyoenerji uzmanı (%12.5) cevaplan alınmıştır. Deneklerin %30'u alternatif tıbbi yönteme kendi isteğiyle başvurmuş, %25.5'inin başvurmasındaise aile çevresi etkili olmuştur. Alternatif tıbbi yönteme başvurmada en sık neden olarak çaresizlik (%36.5) gösterilmiştir. En çok biyoenerji uzmanı iyileştirebileceğini (%23) düşünmüşlerdir. En çok kullanılan ”tam yönteminin“ ”fal“ (%30) olduğunu belirtmişlerdir. En sık konulan ”tanı“, ”nazar“ (%49.5), en sık ”tedavi şekli“ ise ”muska" %61'dir. Hemşire ve hemşirelik öğrencilerin halen önemli bir kısmının alternatif tıbbi yöntemlere değer atfettiği, bununla birlikte çalışanların öğrencilere göre, üst sınıfta olanların alt sınıfta olan öğrencilere göre, psikiyatri konusunda eğitim almış olanların almamış olanlara göre daha modern yöntemleri tercih ettikleri gözlenmiştir. Anahtar kelimeler : Halk Tıbbı, Alternatif Tıp, Hemşire, Hastalık, Psikiyatri VI
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.S. Thesis THE ATTITUDES AND OPINIONS OF THE NURSERY STUDENT AND WORKING NURSES ABOUT THE DISEASES OF FOLKLORIC MEDICINE AND ALTERNATIVE MEDICINE AT THE GAZİANTEP By: Asiye ATAK Gaziantep University Graduate School of Health Sciences Deparment of Psychiatry Nursing Supervisors: Assoc. Prof. Dr. Haluk Asuman SAVAŞ Assist. Prof. Dr. Gülümser SERTBAŞ September-2004, 74 pages It is known that there are a lot of crude and spell beliefs and applications in the alternative medicine which a large amount of people can not give up. This activity uses the terminology of the psychology to build the conceptual principles and considers the therapy of mental illnesses more important. Besides, there is a prejudice and a behaviour looking for a remedy that considers the alternative medicine methods as more beneficial for mental illnesses among the people. In this study, we intended to do research about the knowledge, beliefs, opinions, attitudes and application behaviours concerning the alternative medicine among the student nurses and working nurses. In this study; the sociodemographical data, reasons of applications,“stated diagnosis”, applied“medical treatments”and the behaviours, knowledge, attitudes and beliefs concerning the alternative medicine of 100 working nurses and 100 student nurses who applied to the alternative medicine before were investigated. It is determined that most of them (%68) are at the age of between 20-25, %81 of them are single, the parents of %63 live in a city center. As an interesting finding, alternative or folk medical methods were in demand more among the subjects whose parents live in the city centers. The subjects applied to the alternative or folk medicine for every kind of illnesses. The first was infection illnesses(%9). The answers show that the most common method is Vllherbal medicine (%31), the most useful method is spa-thermal spring (%64.5), the most common person who is applied for the alternative or folk medicine is a“bioenergy specialist”(%12.5). %30 of the subjects applied to the alternative or folk treatments with their own will and %25.5 of them applied with a family effect. Incurability was shown as the most common reason in applying to the alternative or folk medicine (%36.5). The most common person who is believed to cure the illnesses is a“bioenergy specialist”(%23). The subjects stated that the most common diagnosis way is“fortune-telling”(%30). The most common diagnosis is“the evil eye”(%49.5). The most common treatment method is“written charm”(%61). It is observed that an important amount of the nurses and student nurses still appreciate the alternative or folk medicine methods, besides, the working nurses prefer more modern methods than the student nurses, the students at the higher classes prefer more modern methods than the students at the lower classes, the subjects who were taken lectures on psychiatry prefer more modern methods than the subjects who weren't educated on the psychiatry.