Hemşirelik öğrencilerinin klinik uygulama öncesi ve sonrası nazal, el, cep telefonlarında staphylococcus aureus kolonizasyon durumunun karşılaştırılması
Comparison of staphylococcus aureus colonization status in nasal, hand, mobile phones before and after clinical application of nursing students
- Tez No: 609350
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEHER ÜNVER, DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN KUNDURACILAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: S.aureus, nazal taşıyıcılık, öğrenci hemşire, cep telefonu, klinik uygulama, S.aureus, nasal carriage, nursing student, hand, cell phone, clinical application
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Yarı deneysel tipte yürütülen bu araştırma, cerrahi ve dahili alanlarda klinik uygulamaya çıkan hemşirelik öğrencilerinin nazal, el ve cep telefonlarında S.aureus kolonizasyonunu araştırmak ve klinik uygulama öncesi ve sonrası kolonizasyon durumlarını karşılaştırmak amacıyla yapıldı. 07.11.2018- 11.01.2019 tarihleri arasında ikinci sınıfta eğitim gören 151 hemşirelik öğrencisinde yürütülen araştırmada, verilerin toplanması amacıyla Veri Toplama Formu ve S. aures kolonizasyonunu belirlemek amacıyla kültür işlemleri uygulandı. Klinik uygulama alanlarına geçmeden önce ve klinik uygulamalarını tamamlamalarının ardından öğrencilerin nazal, el ve cep telefonlarından, Stuart transport sistemi ile steril eküvyon çubuklar kullanılarak kültür örnekleri alındı. Verilerin analizinde, tanımlayıcı istatistikler, Kolmogorov-Smirnov test, Mann‐Whitney U testi, ki-kare test ve Fisher testi kullanıldı. S.aureus kolonizasyonu olan ve olmayan öğrenciler arasında son 3 ayda hastaneye yatış öyküsü, kronik hastalık varlığı öyküsü ve el yıkama süresi açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farkın olduğu belirlendi (sırasıyla, x2=8,90, p=0,033; x 2=5,60, p=0,018; x 2=4,830, p=0,028). Öğrencilerin uygulama öncesi nazal, el ve cep telefonlarındaki kolonizasyon oranında klinik uygulama sonrasında anlamlı bir değişimin olmaması nedeniyle araştırma hipotezlerinin doğrulanmadığı görüldü. Hemşirelik öğrencileri arasında hijyenik el yıkama alışkanlığının arttırılmasını, farklı bakteri kolonizasyonlarına ilişkin daha fazla araştırmanın yapılmasını ve hemşirelik öğrencilerine enfeksiyon kontrol önlemlerine yönelik bilgilendirilmelerin sürdürülmesini önermekteyiz.
Özet (Çeviri)
This quasi-experimental study was conducted to investigate S.aureus colonization in nasal, hand and mobile phones of nursing students attending clinical practice in surgical and internal areas and to compare colonization status before and after clinical practice. In the study conducted on 151 nursing students studying in the second year between 07.11.2018 - 11.01.2019, data collection form and culture procedures were applied to determine the colonization of S.aureus. Culture samples were taken from the nasal, hand and mobile phones of the students by using Stuart transport system and sterile swabs before and after completing the clinical applications. Descriptive statistics, Kolmogorov-Smirnov test, Mann-Whitney U test, chi-square test and Fisher's test were used for data analysis. There was a statistically significant difference between the students with and without S.aureus colonization in terms of hospitalization history, chronic disease history and hand washing time in the last 3 months (respectively, x 2=8.90, p=0.033; x2=5.60, p=0.018; 2=4,830, p=0.028). There was no significant change in the rate of colonization in nasal, hand and mobile phones before the application of the students, and the research hypotheses were not confirmed. We recommend increasing the hygienic handwashing habits among nursing students, conducting further research on different bacterial colonizations and informing nursing students about infection control measures.