Akşehir gölü güncel tortularının incelenmesi
Investigation of the recent sediments in lake Akşehir
- Tez No: 35052
- Danışmanlar: PROF. DR. NİZAMETTİN KAZANCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Akşehir Lake, lake deposits, limnology, sedimanter process, level changes
- Yıl: 1994
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
i ÖZET Yüksek Lisans Tezi TORTULLARININ Özden iLERi Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: ProiDr. Nîzarnettîn KAZANCI 1994, Sayfa: 92 Jüri: Praf.Dr. Nizamettîn KAZANCI Prof.Dr. Şuayîp ÜŞENMEZ Prof.Dr, Bakî VAROL Bu çalışmada Akşehir gölünün (Konya) Holosen ve güncel tortulları incelenmiştir. Akşehir gölü; kuzeyde Emirdağlan, güneyde Sultandağları arasında KB-GD istikametinde uzanan Güncel Akarçay Havzasının güneydoğu ucunda yeralmaktadır. Çalışmanın amacı; Güncel Akşehir gölünde tortul dağılımı ve bunu kontrol eden süreçlerin tespit edilmesi, Holosen'çten günümüze gölün evriminin ortaya konulmasıdır. Güncel Akşehir gölü, Pleyistosen plüvyal gölünün kalıntısıdır. Yaşlı tortullar değişik yerlerde gözlenirler, incelemek için bu yaşlı göl tortullarından kısa ölçülü dikme kesit (tog)ler çıkarılmıştır. Güncel göte yakın olan kıyılarda ise portatif motorlu sondaj makinası ite karotlar alınmıştın Günceltortullaşma ve su kimyasına yönelik çalışmalar yapılmıştır. Göl içinde belirlenen 89 istasyonda sıcaklık, pH, çözülü oksijen, toplam tuzluluk, ışık geçirgenliği, toplam konduktîvite değerleri değişik derinliklerde ölçmüştür Alınan su numunelerinde NH4, Cu, PO4, Fe*2, CN, CI"1, C121 SQ_, N03, Cr gibi kirletici iyonların konsantrasyonları edilmiştir. Yaşlı ve güncel tortullardan alman numunelerin CaCO3, Organik madde, XRO ve tane boyu analizleri yapılmıştır. Yaşlı ve güncel tortulların mineralojik bileşimlerinin aynı olması kaynak alan ve depolanmanın benzer şekilde geliştiğini göstermektedir, Gale pek çok nıevsilik akarsu dökülmekte ve beraberlerinde bol miktardave askı yükü taşımaktadır. Taşınan tortulların depolanmasında dip ve kıyı bitkilerinin rolü büyüktür. Kırıntılılar kıyılarda çok ince bir kuşakeder, çoğu yerde gözlenmez. Göl tabanı ve kıyıları büyük ölçüde ince taneli killerle örtülmüştür. Yarı tarak iklim bölgelerinde, kıyılardaki bitki kuşağının, göl morfometrisînin ve hakim rüzgar yönünün tortul dağılımında etkin olduğu tesbit edilmiştir. ANAHTAR KELİMELER: Akşehir gölü, göl tortulları, tortul dağılımı, limnoloji, sedimanter süreçler, su seviyesi değişimi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Masters Thesis INVESTIGATION OF THE RECENT SEDIMENTS IN LAKE AKŞEHİR Özden İLERİ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geological Engineering Supervisor: Prof. Dr. Nizamettin KAZANCI 1994, Page: 92 Jury: Prof. Dr. Nizamettin KAZANCI Prof.Dr. Şuayip ÜŞENMEZ Prof. Dr. Baki VAROL In this study, the modern and Holocene deposits of Lake Akşehir were investigated. The study are (i.e. Lake Akşehir) is located between Emirdağları and Sultandağlan and oriented in NW-SE direction. It is also located at the SE tip of the Modern Akarçay Basin. The objective of this study is to determine the sediment distribution in the Modem Akşehir Lake and the process controlling it. It also aims at explaining the evolution of the lake from Holocene to the Modern time. The current Lake of Akşehir is the remnant of the pluvial lake of Pleistocene. The old sediments are observed at different locations. A few of short columnar stratigraphic sections were obtained from these sediments of general sedimentological purposes. A portable drilling machine was used to obtain core samples from of deposits at the shores near the Modern Lake. Detailed studys were performed regarding the modern deposits and the chemistry of the lake water. At 69 station, temperature, pH, dissolved oxygen, total salinity, light- transmission intensity (turbidity), and total conductivity measurements were performed at different depths of the lake. The concentrations of pollutants such as NH4, Cu, P04, Fe*2, CN, CI"1, Cl2, S04, N03, Cr were measured through the collected water samples. CaC03, organic matter, XRD analyses and grain size tests were performed over the samples collected from the old and modern deposits. The similarity between the properties of the old and modern deposits shows that the source area deposits and modern deposits of the study area were deposited under the similar depositional environment conditions. A great quantity of seasonal river water pours into the lake which brings a great deal of bedload and suspended material along with. The plants at the shore and bottom of the lake play an important role over the deposition of the material brought by the modern rivers. The elastics are scattered in the from of thin bands. The lake bottom and the shores were mostly covered by fined grain materials. It was observed that the plants at the shores in the semi-arid regions, the lake morphometry and the dominant wind direction play and important role the sediment distribution in the modern lake in this study area.