Pseduomonos syringae pv. tomato ile uyarılan domatesteki potojenezle ilgili proteinler (PR-proteinleri)
Pathogenesis related proten PR-proteins in tomato plants induced by pseduomonos syringae pv. tomato
  1. Tez No: 35053
  2. Yazar: MÜZEYYEN CÖMERT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CUMHUR ÇÖKMÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Falcon, Ontario-7710, Pseudomonas syringae pv. tomato, PR-proteins, Bacterial speck of tomato
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 29
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Pseudomonas syringae pv. tomato ile UYARILAN DOMATESTEKİ PATOJENEZLE İLGİLİ PROTEİNLER(PR-PROTEİNLERİ) Müzeyyen CÖMERT Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman : Doç. Dr. Cumhur ÇÖKMÜŞ 1994, Sayfa : 22 Jüri : Prof.Dr. Şevki YAZGAN : Doç.Dr. Atilla YANIKO?LU : Doç.Dr. Cumhur ÇÖKMÜŞ Bu çalışmada, Pseudomonas syringae pv. tomato'mm neden olduğu domates bakteriyel leke hastalığına dirençli Ontario- 7710 ve duyarlı Falkon domates çeşitleri bu hastalığa reaksiyonları yönünden SDS-PAGE ile elde edilen protein profilleri açısmdan incelenmiştir. Bu amaçla domates fideleri canlı ve ölü bakteri hücreleri ile aşılanmış, aşılamadan 0, 1, 2, 5, 7 ve 9 gün sonra yaprak örnekleri alınmıştır. Protein ekstraksiyonu 0,1 M sitrik asit- sodyum fosfat tamponu (pH=7) ile yapılmış ve proteinler % 10'luk SDS-PAGE ile ayrılmıştır. Molekül ağırlıkları 20 -60 kD arasında olan proteinler her iki çeşitte de mevcuttur. Protein bandı l'in miktarında bakteri aşılamasından sonra bir düşüş olmuştur. Diğer taraftarı Falkon çeşidinde molekül ağırlıkları 18-24 kD arasında olan iki yeni protein aşılamadan 7 ve 9 gün sonra tesbit edilmiştir. ANAHTAR KELİMELER: Falkon, Ontario-7710, Pseudomonas syringae pv. tomato, PR-proteinleri, Domateste bakteriyel leke.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Masters Thesis PATHOGENESIS-RELATED PROTEINS (PR-PROTEINS IN TOMATO PLANTS INDUCED BY PSEUDOMONAS SYRINGAE pv. TOMATO Müzeyyen CÖMERT Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor : Assoc.Prof. Dr. Cumhur ÇÖKMÜŞ 1994, Page : 22 Jury : Assoc. Prof. Dr. Cumhur ÇÖKMÜŞ : Prof.Dr. Şevki YAZGAN : Assoc. Prof. Dr. Atilla YANIKO?LU In this study, tomato cultivars Ontario- 7710 and Falcon resistant and susceptible to bacterial speck of tomato caused by Pseudomonas syringae pv. tomato, respectively, were examined in their protein profiles by SDS-PAGE in response to this disease. For this purpose, tomato seedlings were inoculated by alive and dead bacterial cells, and leaf samples were taken after 0, 1, 2, 5, 7, and 9 days of inoculation. Protein extraction was done by 0,1 M Citric acid- Sodium phosphate buffer (pH=7.0), and Proteins were separated by 10 % SDS-PAGE. Proteins which have a molecular weight range between 20-50 kD were common in both cultivars. There was a decrease in the concentration of the protein band 1 after inoculation by bacteria. On the other hand, two new proteins which have a molecular weight between 18-24 kD were detected in the cultivar Falcon in 7 and 9 days after inoculation.