Hitit Devleti'nde Kizzuvatna'nın yeri ve önemi
The place and significance of Kizzuwatna in Hittite state
  1. Tez No: 350693
  2. Yazar: MURAT AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ÜRETEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eski Çağ Dilleri ve Kültürleri, Tarih, Ancient Linguistics and Cultures, History
  6. Anahtar Kelimeler: Anatolia, Ancient, Hittite, Kizzuwatna, Culture
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Dünya tarihini inceleyenler için Anadolu'nun çok özel bir yeri olduğu görülmektedir. Eskiçağ dünyasında Anadolu, her zaman yerleşilen, yurt edinilen, çevresindeki kültürlerden etkilenen ve onları etkileyen değerli bir yaşam alanı olmuştur. Anadolu, coğrafi konumu ve ekonomik yönden taşıdığı önem nedeniyle birçok uygarlığın geliştiği bir bölge olmuştur. Bu uygarlıklardan en önemlilerinden biri ve Anadolu'da ilk siyasi birliği kurmuş ve yarım asır boyunca burada hüküm sürmüş olan Hitit uygarlığıdır.Hitit Devleti, gerek diğer devletlere siyasi haklar tanıması bakımından, gerekse Hitit kralının icraatının bir meclis tarafından denetlenmesi bakımından tarihin en eski hukuk devletidir.Kizzuvatna tarihini incelediğimizde, Hitit Devleti ile eşitlik esasına dayanan birçok antlaşma yaptığı görülmektedir. Siyasi ilişkilerinin yanı sıra kültürel açıdan Hititleri oldukça etkileyen Kizzuvatna'nın, Mezopotamya kültürünü Hitit Devleti'ne aktarmış olduğunu öğrenmekteyiz. Çalışmamızda Hitit metinlerinde sözü edilen Kizzuvatna Ülkesi ile ilgili metin yerleri ve bu ülke ile ilgili bilgi veren diğer kaynaklar incelenerek bir bütün halinde sunulmaya çalışılmıştır ve Hitit Devleti için bu ülkenin önemi ortaya konulmaya çalışılmıştır. Anahtar kelime: Anadolu, Eskiçağ, Hitit, Kizzuvatna, Kültür
Özet (Çeviri)
It is seen that Anatolia has an important place for the scholars who study the World History. In the ancient world, Anatolia which is not only affected by the cultures around but also affecting the cultures around, has always had a precious place. Anatolia has always been a region where many civilizations have arisen due to its geographical position and economical significance. One of the most important of these cultures is the Hittite civilization which established the first political unity in Anatolia through half a century.The Hittite State is the oldest constitutional government of history in terms of both according right to other states and the inspection of the Hittite king by a council. When analyzing the history of Kizzuwatna, it can be seen that; there are many treaties between the two governments based on the principle of equality. On the other hand, it is understood that, besides the political relations in between, Kizzuwatna had also an important impact on Hittite Culture and it transferred the Mesopotamian cultural aspects to the Hittite State.In this thesis; the land of Kizzuwatna which was metinoned in Hittite texts and the places of them tried to be analyzed and presented as a whole by using also other sources in relation to this country.